Головна Новини Політика вибори Вибори мерів: в яких містах буде другий тур і хто в лідерах
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибори мерів: в яких містах буде другий тур і хто в лідерах

Експерти спрогнозували, які результати може показати другий тур виборів

28 жовтня 2020, 13:58 comments1392
Поділіться публікацією:

"Коментарі" продовжують підбивати підсумки місцевих виборів в Україні. У яких великих містах може пройти другий тур виборів мерів? Які результати він може показати? Які технології можуть піти в хід? На ці питання відповіли експерти.

Вибори мерів: в яких містах буде другий тур і хто в лідерах

"Ніяких нових ідей і обіцянок, як правило, вже не буває"

Політтехнолог Олександр Курбан зазначає, що другий тур виборів — це, як правило, час, коли опоненти вже розкрили всі свої карти.

"Ніяких нових ідей і обіцянок, як правило, вже не буває. Всі найбільші компромати і "фішечки" пущені в хід. Можна очікувати тільки легких коригувань і уточнень, — прогнозує експерт. — Другий тур — це час, коли боротьба кандидатів переходить зі стійки в партер (термін з єдиноборств, що позначає заняття домінантної позиції — ред.). Коли конкуренти намагаються спіймати один одного на порушення, які мали місце в першому турі. Це гаряча пора для юристів штабів, які завалюють виборчкоми і суди протестами та позовами на дії конкурентів. Юридична війна активно висвітлюється у ЗМІ".

За словами Олександра Курбана, попередні результати свідчать, що у великих містах, першим туром закінчаться вибори в Чернігові (В.Атрошенко), Харкові (Г.Кернес), Маріуполі (В.Бойченко), Запоріжжі (В.Буряк), Хмельницькому (О.Семчишін), Тернополі (С.Надал), Вінниця (С.Моргунов) і Івано-Франківську (С.Марцинків). В інших містах і ОТГ будуть другі тури.

"У деяких протистояння будуть особливо жорсткими, — попереджає політтехнолог. — Як, наприклад, у Васильківській ОТГ, де Наталя Баласинович, ставлениця політичного клану Засух, воює з Андрієм Шевченком, висуванцем скандального нардепа Дубинського. У хід йдуть гастролери з Луганської області, покупка голосів, підключається СБУ, Нацполіція. Зараз відбувається зміна керівництва окружної виборчої комісії".

Але таких, як в Василькові, жорстких протистоянь буде небагато, вважає Олександр Курбан. І пояснює: загальні тенденції стійкі, ситуацій, де кандидати йдуть ніздря в ніздрю, залишилося мало.

"І другий тур для фаворитів не виявиться легкою прогулянкою"

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова вважає однією з технологій проблеми з підрахунком. Інтрига явно затягнеться, як і напруга.

"Київ, Дніпро, інші великі міста, де теоретично все могло б вирішитися в один тур, виявилися у "підвішеному" стані. Підрахунок триває. Є варіант, що далеко не все з цим підрахунком чисто. Прийом протоколів проходив проблемно", — підкреслює аналітик.

Олександра Решмеділова не виключає, що другі тури виборів (там, де вони знадобляться) можуть проходити в різний час. Все через той же затримок з підрахунком. Плюс — ніхто не знає, якою буде епідеміологічна ситуація. Це теж може зіграти свою роль у призначенні дати голосування.

"Ще момент в плані технологій — дуже сильно різняться результати різних екзитполів. З їх допомогою формується думка громадськості. Є люфт для маніпуляцій, — пояснює аналітик. — Знаючи приблизну розстановку сил по міським, районним, облрадам — це також можна використовувати для торгів напередодні другого туру виборів мера... Ще одна технологія — заздалегідь заявити про свою перемогу. Так зробив, наприклад, мер Львова Садовий, хоч уже зрозуміло, що там буде другий тур. Так, до речі, робив і лідер Радикальної партії Олег Ляшко, який намагався повернутися в Раду через одномандатний виборчий округ №208 на Чернігівщині. Але в цей момент, згідно з офіційними даними, його майже на 2% випереджає ставленик "Слуги народу" Анатолій Гунько. Загалом, для багатьох на цих виборах все виявилося далеко не так просто, як гадалося. І другий тур для фаворитів теж не виявиться легкою прогулянкою".

"Не факт, що центральне керівництво партій зможе контролювати свої франшизи на місцях"

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства (ЦДПГС) Віталій Кулик прогнозує жорстке зіткнення в трьох великих містах, де представники СН змогли пробитися до другого туру разом з явними фаворитами.

"Мова про Кривий Ріг, Ужгород і Полтаву, — зазначає директор ЦДПГС. — Родина президента Зеленського побачить потужне зіткнення між чинним мером Юрієм Вілкулом, що йде від власної політсили — і Дмитром Шевчиком від "Слуги народу". Вже зрозуміло, що Вілкул трохи не дотягнув до перемоги в першому турі. Тож попереду — серйозна сутичка в другому. Думаю, Метінвест, який грає за СН, мобілізує всі сили для рішучого ривка. У місті є втома від чинного мера. Але є і недовіра до Метінвесту і кандидата "слуг". Упевнений, буде використаний весь арсенал технологій: компромат, підтасовки, скупка, вкидання і так далі.

В Ужгороді та Полтаві також буде жарко, прогнозує Віталій Кулик. Особливо в Полтаві, де проти чинного мера Олександр Мамая "слуги" висунули відомого забудовника Сергія Іващенка. У першому турі Мамай отримав близько 30% проти 18% Іващенка. Але картина може змінитися в турі другому.

"Свою роль зіграє і формування неофіційної більшості в місцевих радах, — зазначає експерт. — Особливо там, де має бути другий тур. Буду непередбачувані мезальянси і альянси. Не факт, що центральне керівництво партій зможе контролювати свої франшизи на місцях. І ті будуть входити в неймовірні союзи. Як, наприклад, в Бердянську, де буде коаліція ОПЗЖ, "Європейської солідарності" і "Нашого краю", тому що їх скупив місцевий барон Пономарьов. Не впевнений, що Порошенко зможе якось вплинути на ситуацію. Принаймні, раніше він цього не робив, хоч звучали неодноразові заклики. І таких варіацій по країні буде багато".

Раніше експерти розповіли, які висновки необхідно зробити "Слузі народу" і Зеленському після виборів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини