Вибори мерів: у яких регіонах українці побачать найгарячіші баталії

Експерти розповіли, як виглядає зараз загальна картина на шахівниці місцевих виборів

Вже відомі всі претенденти на посади мерів. Де і чому нас чекають найбільш гарячі сутички? Які сюрпризи можуть статися? Як виглядає зараз загальна картина на шахівниці місцевих виборів? На ці питання виданню "Коментарі" відповіли експерти.

"У більшості є гарні шанси у нинішніх мерів"

Напружені мерські вибори в багатьох містах прогнозує політичний експерт Євген Магда. Але головна увага буде залучена до міст-мільйонників.

"У більшості є гарні шанси у нинішніх мерів - Кличко (Київ), Кернес (Харків), Труханів (Одеса), Філатов (Дніпро), - зазначає експерт. - Ні економічна, ні інша політика партії влади не дає їй перспектив для перемоги над чинними мерами".

За словами Євгена Магди, для багатьох нинішніх керівників облцентрів, так само як для глави столиці, на порядку денному - не тільки збереження своїх місць, а й подальший політичний розвиток.

"Наприклад, Віталій Кличко бореться не тільки за збереження свого крісла, а й за подальші політичні перспективи "Удару". Андрій Садовий у Львові залишився фактично єдиним бастіоном "Самопомочі" всеукраїнського рівня. А для Бориса Філатова в Дніпрі принципово виграти ці вибори і постаратися вийти з новою партією "Пропозиція" на загальнонаціональний рівень", - пояснює експерт.

При цьому, на думку Євгена Магди, у "Слуги народу" фактично немає шансів виграти вибори хоча б в одному обласному центрі.

""Голос" спіткає куди більш незавидна доля, ніж "Народний фронт""

Політичний експерт Богдан Мірошников вважає, що найбільш спекотні баталії будуть в Херсоні, Чернівцях та Києві.

"У Чернівцях чинний мер Каспрук у соціології йде на другому місці, поступаючись конкуренту - Михайлішину - всього на 3%. І випереджаючи інших конкурентів на 4-8%. Тобто, кандидати йдуть дуже купчасто, й випередження у всіх в рамках статистичної похибки, - пояснює експерт. - Кандидат від "слуг", до речі, там на 5-му місці. При тому, що до міськради за опитуванням лідирують саме "слуги". Мабуть, чернівчан ні "велюровий" карантин, ні розпил "ковідного" фонду нічому не навчив. Ну і бог з ними, їм потім з цим жити".

У Херсоні, зазначає Богдан Мірошников, ситуація ще цікавіше.

"Там чинний мер не балотуватиметься. Лідирує Колихаєв з 31% за опитуваннями. Він є депутатом Верховної Ради, членом групи "За майбутнє". У 2015 році був депутатом Херсонської міськради. Також Колихаєв очолює партію "Нам тут жити". Його основний конкурент - Сальдо, відстає аж на 8%. Але теоретично може поборотися. Сальдо був мером Херсона з 2001 по 2012 роки. Зараз - депутат міськради. У мери його висунула партія "Блок Володимира Сальдо"".

Але найцікавіша ситуація, на думку експерта, буде в Києві.

"Так вийшло, що партія "Голос", готуючись до коаліції з "слугами" після місцевих виборів, збиває рейтинг Кличка, щоб не дати їй виграти в один тур. А там вже як піде - адмінресурс, вкидання і ось це все. Щоб дати ставлениці "слуг" Верещук шанси це використовувати".

За словами Богдана Мірошникова, використання партії "Голос" для збивання рейтингу кандидата в минулому році було випробувано на 211 окрузі в Києві (Голосіївський район).

"Тоді Прокопів з "Європейською Солідарності" боровся зі "слугою" Юрченко. Розрив був мінімальний. І тут несподівано в гонку вступає Козак з "Голосу", який до Голосіївського району має таке ж відношення, як і Зеленський до професійного управління країною, - розповідає експерт. - В результаті Козак забирає патріотичний електорат, бере 12%, а Прокопів програє 10% Юрченку (хоча до вступу Козака в гонку саме Прокопів був фаворитом). Нагадаю, що нещодавно помічник того самого Юрченка попався на хабарі. Потім була розмова про "хочу шматок пирога". А потім вся країна дізнається, як народний депутат кілька років тому вкрав 4 пляшки пива з київського магазину... Тобто "Голос" тоді допоміг майбутньому корупціонеру перемогти "злочинну владу" - і самому їй стати. Ось і зараз вони розігрують подібну карту з Притулою, який буде відтягувати у Кличка голоси на патріотичному і молодіжному полях".

Богдан Мірошников вважає, що "Голос" спіткає куди більш незавидна доля, ніж "Народний фронт".

"Через рік після створення партії "Голос", у них рейтинг уже 2%. Все, що їм залишається - це відстоювати чиїсь бізнес-інтереси за дрібний прайс. Ну і критикувати Порошенка, - зазначає експерт. - У "слуг" ситуація теж не райдужна. Якщо окреслити картину в цілому, то місцеві вибори - це тільки початок кінця для Зеленського. По суті, ці вибори означають кінець для монопольного владарювання "зелених"".

"Місцеві вибори перетворилися в гонку індивідуалів з ухилом в хайп"

Політичний консультант Олександр Вербицький охарактеризував загальну картину місцевих виборів. Вона не радує.

"Аби не гірше! Він наш поганий хлопець! Наша звалище не смердить! Така основна картина виборів до місцевого самоврядування після всіх "покращень" і реформ, починаючи з 2014 року, - підкреслює політконсультант. - Високий ступінь патерналізму у виборця залишився поряд з вичерпуванням надії на чудо і швидкі поліпшення після виборів 2019 року. Екрани ТВ рясніють рейтингами партій, як ніби у нас на носі вибори в парламент або президента України".

За словами Олександра Вербицького, в обласних центрах, з їх постійними проблемами, немає яскравих кандидатів з пропозиціями для покупки їх виборцями. Бо самим виборцям легше залишитися зі старими і звичними особами, ніж грати в щось нове і невідоме.

"У містах трохи менше є попит на господарників. Але тільки тому, що рівень комфорту проживання та сервісів впали, - пояснює політконсультант. - І ось тут виникає альтернатива: запросити ще більш старого, але зрозумілого менеджера, або все таки пограти в нове покоління? У сенсі - зберегти наявне і його розвивати хоч якось. Або дозволити реформувати на ґрунті децентралізації, яку ніхто поки не оцінив".

Місцеві вибори, на думку Олександра Вербицького, перетворилися в гонку індивідуалів з ухилом в хайп. Ні про команди, ні про серйозні перспективні програми розвитку мова не йде.

"Все тому, що майбутні мери не знають, з кого буде сформовано більшість у міськрадах, чиї рішення вони будуть візувати або актувати. А самостійно вони, як кандидати, провести монофракціі з 51% нездатні", - резюмує політконсультант.

Нагадаємо, в Міністерстві охорони здоров'я відповіли, чи є загроза перенесення виборів через COVID-19.