Головна Новини Політика вибори Вибори-2020: які ризики вони можуть нести
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибори-2020: які ризики вони можуть нести

На думку експертів, переживати особливо не варто, хоча нервування буде багато

22 жовтня 2020, 11:16
Поділіться публікацією:

25 жовтня в Україні пройдуть місцеві вибори. "Коментарі" дізналися в експертів, які головні небезпеки чекають Україну в день місцевих виборів і після оголошення результатів і як мінімізувати ризики.

Вибори-2020: які ризики вони можуть нести

"Основна функція контролю — на Авакові"

День виборів — це з одного боку свято демократії, а з іншого боку, небезпека, що рішення людей перекрутять. У цьому впевнений голова Інституту публічної політики та консалтингу, політичний консультант Сергій Биков.

"Важливо, щоб МВС і нацполіція спрацювали не гірше, ніж під час президентських і парламентських виборів минулого року, — зазначає експерт. — Для того, щоб організувати фальсифікації виборів, в ідеалі, потрібно три складові: підкуплені виборці, лояльні комісії, запас бюлетенів ".

Сергій Бикова нагадує, що в Харкові з друкарні вкрали 5 тис. бюлетенів, які цілком можуть докинути в урни і змінити підсумок голосування. У Дніпрі ж місцевої влади не дали таку можливість і бюлетені надрукували в Києві, де їх легше проконтролювати.

"Знову ж, нагадаю, що основна функція контролю зараз на міністрі МВС Авакова", — підкреслює експерт.

"Слід очікувати низку судових позовів"

Директор Інформаційно-аналітичного центру "Перспектива" Павло Рудяков не думає, що в день виборів будуть якісь особливі ризики. А ось після ...

"Безпосередньо 25 жовтня можливі окремі ексцеси на ділянках. Однак, навряд чи вони набагато вийдуть за рамки того, до чого ми звикли ", — говорить експерт.

А ось з підсумками народного волевиявлення, на його думку, буде куди складніше. Тим більше, що Центральна виборча комісія вже попередила — підрахунок голосів за результатами місцевих виборів може бути тривалим.

"Тут слід очікувати цілу низку судових позовів по їх оскарження з боку тих, хто програв, — прогнозує Павло Рудяков. — Крім того, є і більш високий рівень ризиків: підсумки виборів, швидше за все, деформують сформовану систему балансів між центром і поруч регіонів, змістивши акценти на користь останніх ".

За словами експерта, мінімізувати ризики нереально, тому, що система державного управління паралізована, а влада не є владою.

"Головні ризики пов'язані з результатами проросійських сил"

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій зазначає: "Головні ризики пов'язані з результатами проросійських сил — ОПЗЖ, Шарія, Пальчевського. Це антиукраїнські сили, керовані російськими спецслужбами. Від них можна чекати підривної роботи і сепаратизму. Крім того, антиукраїнські сили схильні до корупції більше інших, хоча корупцією заражені й інші ".

На думку експерта, оптимальним рішенням для того, щоб стримати антиукраїнські сили, було б їх викриття, викриття їх іноземного фінансування, про яке, до речі, рік тому заявляв Зеленський.

"Що стосується антикорупційних рішень, то ключовим з них мало б стати — виключно аукціонний порядок відчуження комунальних та державних земель і власності. Упевнений, після цього "конкурс" в місцеві депутати впав би в кілька разів ", — говорить Олександр Палій.

Раніше "Коментарі" дізналися в експертів, що означає заява "слуг" про вибори без другого туру.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини