Головна Новини Політика вибори "Проблемні" вибори - 2020: чим обернеться виборча гонка на тлі коронавірусу в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив "Проблемні" вибори - 2020: чим обернеться виборча гонка на тлі коронавірусу в Україні

Експерти відповіли, кому не вигідне перенесення виборів в Україні, і розповіли про кіберзагрози з боку РФ

20 серпня 2020, 12:25 comments1395
Поділіться публікацією:

19 серпня уряд заявив, що починає підготовку, щоб провести безпечно місцеві вибори в жовтні. Які проблеми (крім загроз, викликаних коронавірусом, які і так зрозумілі) можуть гостро постати на цих місцевих виборах — на це питання в нашому ексклюзиві відповіли експерти.

"Проблемні" вибори - 2020: чим обернеться виборча гонка на тлі коронавірусу в Україні

Перенесення виборів

Проблеми в цій кампанії вже проявляються повним ходом, вважає політтехнолог Олег Постернак.

"По-перше, комплектація територіальних і дільничних виборчих комісій відбувається вкрай проблемно, — говорить він. — Почастішали випадки подання осіб, які навіть не знають, що вони подані в склади комісій".

По-друге, підкреслює політтехнолог, величезним випробуванням для комісій, в тому числі і ЦВК, є нове районування України, яке накладається на відсутність нової законодавчої бази.

"По-третє, вже зафіксовано величезну кількість зловживань зі змінами виборчої адреси", — резюмує Олег Постернак.

"Перенесення виборів невигідне"

Політолог Максим Джигун впевнений: попри те, що коронавірус залишається однією з головних загроз для проведення виборів, їх перенесення вкрай невигідне для чинної влади. Адже рейтинги "Слуги народу" просідають швидкими темпами, зменшується та особистий рейтинг президента. А опозиційні сили набирають відсотки.

"Так що перенесення виборів означатиме, що центральній владі або доведеться вдаватися до якихось радикальних заходів, щоб підвищити рівень довіри до себе в суспільстві. Для чого фактично немає ресурсів. Або — в чисту програвати місцеві вибори", — пояснює експерт.

За його словами, попри те, що до виборів залишилося трохи понад два місяці, проблем вистачає і без пандемії.

"У законодавчій сфері для мене досі загадка, чому у нас залишаються райради, — каже Максим Джигун. — Які у них будуть функції, чи залишиться у них вплив на розподіл фінансування між ОТГ. Таке враження, що їх залишають для можливості зосереджувати там великий обсяг ресурсів, а потім вже розподіляти їх по ОТГ. Що йде всупереч із законом про децентралізацію".

Проблемним моментом може бути й бюлетень для голосування, вважає політолог.

Максим Джигун пояснює: "Для українців виборча система — нова. Після десятиліть голосування за партію або певної людини — багатьом важко буде зрозуміти, як тепер віддавати голос тому чи іншому кандидату зі списків. Не виключаю, що представники старшого покоління будуть ставити цифри навмання, що призведе до спотворення результатів волевиявлення. А хтось просто, сам того не підозрюючи, зіпсує бюлетень. Прогнозую, що відсоток зіпсованих бюлетенів буде на кілька відсотків вище, ніж зазвичай".

Стурбованість в експертному середовищі та цивільній спільноті викликає і збереження додаткового бар'єра у 25% для просування вгору за списком окремих кандидатів.

"Фактично ми не отримаємо відкритих списків, — вважає Максим Джигун. — Хоч люди й будуть голосувати за окремих кандидатів, у тих майже не буде шансів. Швидше за все, зіткнемося з ситуацією, що партійні боси за закритими дверима вирішуватимуть — хто йде в прохідних списках. А вирішувати традиційно будуть за принципом або ідейності та особистої відданості — або данини, яку їм занесуть заради збереження місця в прохідній частині списку".

Негативним моментом вважає політолог і те, що процес місцевих виборів "партієзується". І кандидатам волею-неволею доведеться ставати під ті чи інші партійні прапор.

Кіберзагрози з боку Росії

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум" Валерій Димов звертає увагу на кіберзагрози з боку Росії. Про це, до речі, попередив і Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО.

"Росія втручалася за допомогою кібератак в політичні процеси в Німеччині, в США. А це країни куди більш захищені, ніж Україна, до того ж не перебувають у стані війни з Росією. І не мають таку кількість проросійських сил, "п'ятої колони", як у нас, — зазначає Валерій Димов. — Нагадаю, що 90% представників СБУ, МВС і чиновників в Криму зрадили Україну. Так що — так, ризик втручання є. І великий. Більш того — РФ постійно веде проти нас інформаційну війну в рамках загальної гібридної".

Експерт не виключає, що провокації під вибори будуть і на фронті в районі ООС, і на рівні переговорів в Мінську. І, звичайно, на інформаційному фронті.

"Різні провокації, фейки, інформаційні операції вкидаються і проводяться постійно. На жаль, Росія зуміла перевести об'єднавчу складову нашого суспільства (протистояння агресора) у внутрішньополітичний ракурс. Фактично розколів українське суспільство в відношення до влади, до ряду інших моментів. Картинку нам вже подали, винних — призначили. І винен, згідно з російським порядком денним, який впровадили в уми українців, не Кремль, не той, хто веде проти нас агресію, а люди всередині нашої країни", — зазначає Валерій Димов.

Серед останніх інформаційних ударів "під вибори" експерт називає нагнітання теми скасування виборів в частині населених пунктів підконтрольної частини Донбасу, а також ситуацію з "вагнерівцями". А ближче до 25 жовтня хвиля фейків, провокацій, "зливів" і інших складових інформаційної війни буде лише наростати, прогнозує Валерій Димов.

Нагадаємо, в Міністерстві охорони здоров'я розповіли, через що можуть скасувати місцеві вибори.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини