Заступника голови НБУ Катерину Рожкову можуть звинуватити у державній зраді, - ЗМІ

В Офісі генпрокурора розповіли про розслідування щодо Катерини Рожкової

Першого заступника голови Національного банку України (НБУ) Катерину Рожкову і інших співробітників регулятора можуть звинуватити в державній зраді і розкраданні грошей в процесі націоналізації "ПриватБанку" в 2016 році. Про це пише Kyiv Post з посиланням на відповідний документ Офісу генпрокурора.

У документі Офісу генпрокурора, який опинився у розпорядженні редакції, причиною підозр називають передачу інформації іноземному детективному агентству Kroll Inc., консалтинговій фірмі AlixPartners і юридичним фірмам Hogan Lovells і Asters. За даними видання, підозри їм ще не пред'явили.

Джерело в правлінні "ПриватБанку" розповіло Kyiv Post, що представники компанії Kroll протягом 2017 року справді проводили розслідування в банку. Звертають увагу і на той факт, що компанію представляли співробітники з офісу в Москві, громадяни Росії. За даними видання, ці люди отримали необмежений доступ до інформації, особисті робочі місця, а основна їх функція полягала в зборі різних даних і їх переміщення в Московський офіс для аналізу. На питання чи могли співробітники отримати дані українських чиновників, військовослужбовців, підприємств оборонної промисловості джерело відповіло, що це можливо, так як контролю за надання даних з боку банку не було. У розпорядження Kyiv Post також потрапили документи за підписом Рожкової, де вона зобов'язала надати доступ громадянам Росії, співробітникам компанії Kroll.

Видання також зазначає, що у Нацбанку був доступ до інсайдерської інформації, завдяки якій можна було викрити незаконні схеми в "ПриватБанку", але йому була потрібна зовнішня допомога, щоб з'ясувати масштаби виведення коштів і підготувати успішний судовий позов.



Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України направило до Офісу Генерального прокурора проекти підозр у справі про націоналізацію "ПриватБанку". За словами представника ЗМІ, глава Національного антикорупційного бюро Артем Ситник повідомив, що детективи відомства у справі "ПриватБанку" підготували проект підозр і направили їх в Офіс генерального прокурора. Відповіді від правоохоронців поки не отримано. Разом з тим генпрокурор Ірина Венедиктова заявляла, що не блокуватиме підписання цих підозр. Також вона повідомила про прийняття певних процесуальних рішень і сказала, що справа почала рухатися в правильному напрямку.