Заступник голови ОП задекларував позику від матері скандального дніпровського рейдера

За рік Смирнов погасив матері Астіона менше 10% боргу — 937 тис. грн, а сама позика, ймовірно, є безвідсотковою

Заступник глави Офісу президента Андрій Смирнов, який курує правову політику в ОП і взаємодію з судами та правоохоронними органами, вказав у декларації займ, отриманий від матері дніпропетровського чиновника Василя Астіона, чиї компанії "демонструють небачену переможну ходу в українських судах", пише видання "ОЛІГАРХ" в статті "Борги і зобов'язання".

декларації Андрія Смирнова за 2020 рік можна знайти цікавий пункт — фінансові зобов'язання. Відповідно до нього, 25.02.2019 року Смирнов, будучи на той момент адвокатом, отримав позику на суму 9,8 млн грн, — зазначає автор статті. — Головним кредитором Смирнова стала 61-річна мешканка Дніпра Ольга Олексіївна Астіон, котра більше відома як мати екс-депутата Дніпропетровської облради, що має давню репутацію одного з головних рейдерів свого регіону — Василя Астіона. Крім того, її сват (тесть Василя Астіона) — один із найбільш "авторитетних" персонажів Дніпра Михайло Кошляк, якого "Лівий берег" називав керівником силового блоку групи "Приват", і якому також приписували причетність до дніпропетровського злочинного угруповання "Наріка". У 2015 році Кошляк був затриманий правоохоронцями в ході масштабної спецоперації в Дніпрі, і тоді ж на його можливу причетність до вбивства офіцера СБУ натякав тодішній глава спецслужби Василь Грицак. Адвокатом Кошляк, який просидів півроку в СІЗО, був не хто інший, як Андрій Смирнов".

Журналісти "Олігарха" звертають увагу на те, що за рік Смирнов погасив матері Астіона менше 10% боргу — 937 тис. грн, а сам займ, ймовірно, є безвідсотковим.

"Чому він [Смирнов — ред.] отримав гроші на таких вигідних умовах, і чи може це зробити його вірним лобістом Василя Астіона, компанії якого з 2019 року, скупивши за символічними цінами борги проблемних боржників українських банків, ведуть судові суперечки по всіх фронтах, в тому числі, проти державних компаній і організацій?" — задаються питанням автори матеріалу.

У публікації також наведено ряд прикладів досить специфічних судових розглядів за участю компаній Василя Астіона, успішно для них закінчилися.

"Працюючи на сім'ю Астіонів (тут і кейс із захистом Кошляка, і поява Смирнова на Хорольському заводі дитячих продуктів у вересні 2018, господар якого Георгій Сажинов заявляв про його рейдерське захоплення Астіоном), Смирнов бере у матері Василя Астіона в борг доволі значну суму грошей напередодні президентських виборів-2019, будучи при цьому членом команди самого рейтингового кандидата на той момент. Люди, які стали його кредиторами, в цей же час починають скуповувати пачками борги українських компаній, з перспективою затяжних судових суперечок із боржниками. Після зміни влади Смирнов займає важливу посаду в Офісі президента і стає фактичним "куратором" судової влади в ОП. А компанії, які належать Василю Астіону, після цього починають в судах "виносити" своїх боржників одного за іншим", — резюмує автор матеріалу.