Закриття "112 Україна", NewsOne і ZiK: Верховний суд зажадав докази у Нацради і СБУ по ТБ

Судді винесли письмові визначення, згідно з якими від позивача, СБУ та Нацради вимагається надання додаткових доказів

У пресслужбі Верховного суду з'явилася інформація про продовження розгляду Касаційним адмінсудом в складі Верховного Суду справи про застосування санкцій до ТОВ "НОВИЙ ФОРМАТ ТВ" і ТОВ "ТВ ВИБІР". Повідомляється, що суд зажадав від СБУ і Нацради додаткові докази по теле- і радіомовлення.

Колегія суддів задовольнила письмові клопотання представників позивача про залучення до матеріалів справи документів, оцінку яким суд надасть на стадії дослідження доказів.

Повідомляється також про те, що судді винесли письмові визначення, згідно з якими від позивача, СБУ та Нацради вимагається надання додаткових доказів з питань телебачення і радіомовлення.

"У цих позовах від ТОВ" НОВИЙ ФОРМАТ ТВ "і ТОВ" ТВ ВИБІР "оскаржений указ президента від 2 лютого 2021 року № 43/2021" Про рішення Ради національної безпеки та оборони України від 2 лютого 2021 року "Про застосування персональних спеціальних економічних і інших обмежувальних заходів (санкцій) ", згідно з яким застосовані санкції до позивачів", - зазначено в повідомленні.

Варто відзначити, що раніше для застосування санкцій проти компанії, Верховний суд вже зажадав додаткові докази від Ради національної безпеки та оборони, а також Офісу президента і СБУ.

Нагадаємо, що останнім часом указами президента України були застосовані санкції до цілого ряду юридичних і фізичних осіб, в тому числі українських. В результаті введення санкцій повністю блокується діяльність і нормальний уклад життя осіб, щодо яких введено санкції.

Обмежувальні заходи вживаються по позасудової закритою процедурою. Однак про причини введення санкцій не повідомляють, даючи натомість лише розмите посилання на інтереси національної безпеки.

Раніше повідомлялося, що указ про застосування санкцій проти телеканалів "112 Україна ", NewsOne і ZIK було підписано президентом 2 лютого поточного року. Згідно з цим указом, до перерахованих вище телеканалам застосовані санкції протягом п'яти років.

До кінця лютого був створений новий телеканал - "Перший Незалежний ", засновником якого стала група журналістів, які раніше працювали на каналах "112 Україна", NewsOne і ZIK. Однак вже через годину канал був відключений від ефіру.

Провідні європейські політики, міжнародні та українські експерти та світові ЗМІ розкритикували указ Зеленського про припинення роботи телеканалів "112 Україна ", NewsOne і Zik

Раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, що Медведчук назвав рішення Апеляційного суду черговим доказом політизованості його справи. Лідер ОПЗЖ вважає обрану йому запобіжний захід необґрунтованим.