Законопроекти Зеленського про національний опір і збільшення чисельності ЗСУ: чому вони з'явилися саме зараз

На сайті Верховної Ради з'явилися тексти законопроектів, ініційованих президентом Володимиром Зеленським, що стосуються "національного опору"

Президент України вніс до парламенту як невідкладні законопроекти, що стосуються "національного опору". Зокрема, йдеться про збільшення чисельності Збройних Сил України на 11 тисяч військовослужбовців (до 261 тисячі) для забезпечення функціонування окремого роду сил ЗСУ - сил територіальної оборони, а також подальшого розвитку системи опору.

Чому вони з'явилися саме зараз? Експерти оцінили цей крок для видання "Коментарі".

За словами ветерана, військового і політичного експерта, директора Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрія Кочевенка, планувалося, що президент внесе свій проект закону про територіальну оборону (ТО) до нового року. Але з огляду на реальну загрозу повномасштабного вторгнення, накопичення військ РФ на кордоні з Україною і в окупованому Криму його необхідність різко зросла.

"РФ лише імітує відведення військ, за фактом воно мікроскопічне. Загроза залишається високою", - підкреслює Юрій Кочевенко.

Він зазначає, що збільшення на 11 тисяч чисельності ЗСУ створює штатні місця для сил територіальної оборони.

"Законопроект передбачає розвиток територіальної оборони за рахунок створення нових сил ТО. Це повинно дати можливість ефективно взаємодіяти з іншими родами і видами військ, працювати єдиним організмом", - пояснює Юрій Кочевенко.

Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко вважає, що такі законопроекти, при деякому їх доопрацюванні та дошліфовці, необхідні.

"Нам як державі, яка живе у війні і має такого агресивного сусіда, як Росія, важливо постійно зміцнювати сектор безпеки і оборони. Це життєво необхідно, щоб мати бойовий потенціал для захисту наших громадян, суверенності і територіальної цілісності", - підкреслює Олександр Мусієнко.

Не менш важливим, за його словами, є забезпечення армії й сектору безпеки новим і модернізованим озброєнням.

"Нам необхідно йти в ногу з часом, розробляти системи кіберзахисту, думати про те, як у майбутньому роботизувати певні напрямки, - зазначає Олександр Мусієнко. - Тут багато недоробок. І це, разом із розвитком територіальної оборони, разом зі зміцненням власне армії, має відбуватися паралельними процесами".

Нагадаємо, військова ситуація поблизу лінії розмежування на Донбасі загострюється з кожним днем. За цю добу окупанти 7 разів порушували режим тиші.

На щастя, ворожі обстріли не забрали життів жодного з українських військовослужбовців. Тривожні новини повідомляють представники Штабу ООС.