Головна Новини Політика внутрішня політика Законопроект про конкурси на держслужбу: необхідність чи спроба протягнути Вітренко
commentss НОВИНИ Всі новини

Законопроект про конкурси на держслужбу: необхідність чи спроба протягнути Вітренко

Експерти розповіли, які підводні камені таїть в собі законопроект про конкурси на державну службу

22 лютого 2021, 18:17
Поділіться публікацією:

Завтра, 23 лютого, має відбутися позачергове пленарне засідання Верховної Ради, на якому нардепи планують розглянути раніше ветований президентом законопроект про конкурси на державну службу. "Фішка" в тому, щоб вилучити із закону "норми про обмеження виконання повноважень заступниками міністра, якщо посаду міністра вакантна". Тобто, знову гра в "проштовхування" Юрія Вітренка, щоб він тепер уже як в.о. міністра (якщо вже не вдається зробити міністром через Раду) володів міністерськими повноваженнями. Чим закінчаться ігри навколо Вітренко і хто потрапить під удар при тому чи іншому розкладі — "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Законопроект про конкурси на держслужбу: необхідність чи спроба протягнути Вітренко

Верховна Рада. Фото: Українські новини

Кланова і політична складові

Політтехнолог Олег Постернак бачить в ситуації з Юрієм Вітренко дві складові.

"Перша — кланова. Загальновідомо, що навколо його кандидатури не сходиться олігархічний пасьянс. Картину ускладнює і той факт, що Вітренко почав протистояння з головою правління НАК "Нафтогаз України" Андрієм Коболєва і олігархом Дмитром Фірташем, який контролює значну кількість облгазів (які, своєю чергою, нещодавно спровокували тарифну кризу, а вона суттєво вдарила по рейтингу президента). Вітренко сприймається Офісом президента як антикризовий менеджер з метою запобігти черговим витки підвищення тарифів ", — пояснює Олег Постернак.

Друга складова, за його словами, — політична.

"Річ у тому, що Вітренко номінують не тільки на посаду міністра енергетики, а й на першого віце-прем'єра. А це може сприйматися як трамплін для його майбутнього прем'єрства, — зазначає політтехнолог. — Своєю чергою, пост прем'єр-міністра стає медійно-злітною смугою для президентської гри в майбутньому. Бажання її дістати перетворюється в головну інтригу 2021 року. Для Банкової Вітренко вигідний з подальшим вмонтуванням його на посаду "тихого" прем'єра. Шлейф скандальних заяв Вітренко (з приводу згубного впливу субсидій на психіку, а також відправки до Польщі працівників комбінату з видобутку уранової руди), історія з його минулими величезними преміями настільки вп'ялися в пам'ять українців, що говорити про серйозні політичні амбіції Вітренко було дуже складно. В цьому відношенні він надзвичайно зручний ".

Лазівка в законопроекті

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова вважає, що ситуація з голосуванням по законопроекту, який дозволить Вітренко значно розширити повноваження навіть в статусі в.о. 50 на 50.

"Минулого тижня, коли було засідання фракцій" Слуга народу "і втретє намагалися протягнути Вітренко, Зеленський був у від'їзді. І кандидатуру Вітренко в зал вирішили не виносити — щоб її не провалили втретє. Торги ведуться дотепер. Знайшли лазівку в законопроекті. Мені не подобається підгонка певних законодавчих ініціатив під конкретних особистостей. Як раніше під Луценко міняли закон про генпрокуратуру. Повинні бути закони, незалежні від кадрових призначень ", — підкреслює аналітик.

На думку Олександри Решмеділовой, враховуючи токсичність Вітренко, буде принципова позиція ряду депутатів-орієнтирів, тих, на кого можуть озиратися інші.

"Серед таких — спікер ВР Дмитро Разумков, який вже сказав, що не підтримуватиме кандидатуру Юрія Вітренка. Дивлячись на нього, не підтримуватимуть і деякі інші нардепи. Цікавий момент і те, що в грудні, під час першого голосування за Вітренко, його підтримала група олігарха Ігоря Коломойського і не підтримала група Рината Ахметова. А в січні, коли була спроба №2, ситуація змінилася з точністю до навпаки. Так що до кінця не зрозуміло, чия креатура Вітренко — зручна більш нашим олігархам або західному лобі ", — розмірковує Олександра Решмеділова.

Аналітик не виключає, що можуть бути розглянуті інші варіанти в ракурсі керівництва Міненерго.

"Та ж Юлія Тимошенко не виключає можливості переговорів з" слугами "з орієнтацією на коаліцію. Той же Олексій Кучеренко (екс-міністр з питань житлово-комунального господарства, нардеп ВО "Батьківщина", — ред.) Міг би претендувати на пост глави Міненерго", — зазначає Олександра Решмеділова.

Вона нагадує, що була маса розмов, що пост міністра енергетики і віце-прем'єра "під Вітренко" розглядається як трамплін для майбутнього прем'єрства. "Так що на ситуацію потрібно дивитися і в цьому ракурсі. Не забуваючи, що Вітренко — дуже непостійний. Раніше вважали, що він — протекція Заходу. Потім він став торгуватися і з внутрішніми гравцями. Не виключаю, що це багатьом не подобається. І можуть шукати кандидатуру більш згідливішу і зручну", — говорить Олександра Решмеділова.

При цьому, підкреслює аналітик, токсичність Вітренко може передатися представникам Зе-команди і якоюсь мірою це вже відбувається.

"Але, можливо, "слуги" вирішили, що воно того варто, а завдання Вітренко — збити Коболєва. Або просто зосередити негатив на себе. Зручна кандидатура, щоб перетягнути на себе негатив за опалювальний сезон", — зазначає Олександра Решмеділова.

Раніше "Коментарі" писали, що буде з цінами на газ в Україні на тлі протистояння Юрія Вітренка та Андрія Коболєва.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини