Законопроект про конкурси на держслужбу: необхідність чи спроба протягнути Вітренко

Експерти розповіли, які підводні камені таїть в собі законопроект про конкурси на державну службу

Завтра, 23 лютого, має відбутися позачергове пленарне засідання Верховної Ради, на якому нардепи планують розглянути раніше ветований президентом законопроект про конкурси на державну службу. "Фішка" в тому, щоб вилучити із закону "норми про обмеження виконання повноважень заступниками міністра, якщо посаду міністра вакантна". Тобто, знову гра в "проштовхування" Юрія Вітренка, щоб він тепер уже як в.о. міністра (якщо вже не вдається зробити міністром через Раду) володів міністерськими повноваженнями. Чим закінчаться ігри навколо Вітренко і хто потрапить під удар при тому чи іншому розкладі - "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Кланова і політична складові

Політтехнолог Олег Постернак бачить в ситуації з Юрієм Вітренко дві складові.

"Перша - кланова. Загальновідомо, що навколо його кандидатури не сходиться олігархічний пасьянс. Картину ускладнює і той факт, що Вітренко почав протистояння з головою правління НАК "Нафтогаз України" Андрієм Коболєва і олігархом Дмитром Фірташем, який контролює значну кількість облгазів (які, своєю чергою, нещодавно спровокували тарифну кризу, а вона суттєво вдарила по рейтингу президента). Вітренко сприймається Офісом президента як антикризовий менеджер з метою запобігти черговим витки підвищення тарифів ", - пояснює Олег Постернак.

Друга складова, за його словами, - політична.

"Річ у тому, що Вітренко номінують не тільки на посаду міністра енергетики, а й на першого віце-прем'єра. А це може сприйматися як трамплін для його майбутнього прем'єрства, - зазначає політтехнолог. - Своєю чергою, пост прем'єр-міністра стає медійно-злітною смугою для президентської гри в майбутньому. Бажання її дістати перетворюється в головну інтригу 2021 року. Для Банкової Вітренко вигідний з подальшим вмонтуванням його на посаду "тихого" прем'єра. Шлейф скандальних заяв Вітренко (з приводу згубного впливу субсидій на психіку, а також відправки до Польщі працівників комбінату з видобутку уранової руди), історія з його минулими величезними преміями настільки вп'ялися в пам'ять українців, що говорити про серйозні політичні амбіції Вітренко було дуже складно. В цьому відношенні він надзвичайно зручний ".

Лазівка в законопроекті

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова вважає, що ситуація з голосуванням по законопроекту, який дозволить Вітренко значно розширити повноваження навіть в статусі в.о. 50 на 50.

"Минулого тижня, коли було засідання фракцій" Слуга народу "і втретє намагалися протягнути Вітренко, Зеленський був у від'їзді. І кандидатуру Вітренко в зал вирішили не виносити - щоб її не провалили втретє. Торги ведуться дотепер. Знайшли лазівку в законопроекті. Мені не подобається підгонка певних законодавчих ініціатив під конкретних особистостей. Як раніше під Луценко міняли закон про генпрокуратуру. Повинні бути закони, незалежні від кадрових призначень ", - підкреслює аналітик.

На думку Олександри Решмеділовой, враховуючи токсичність Вітренко, буде принципова позиція ряду депутатів-орієнтирів, тих, на кого можуть озиратися інші.

"Серед таких - спікер ВР Дмитро Разумков, який вже сказав, що не підтримуватиме кандидатуру Юрія Вітренка. Дивлячись на нього, не підтримуватимуть і деякі інші нардепи. Цікавий момент і те, що в грудні, під час першого голосування за Вітренко, його підтримала група олігарха Ігоря Коломойського і не підтримала група Рината Ахметова. А в січні, коли була спроба №2, ситуація змінилася з точністю до навпаки. Так що до кінця не зрозуміло, чия креатура Вітренко - зручна більш нашим олігархам або західному лобі ", - розмірковує Олександра Решмеділова.

Аналітик не виключає, що можуть бути розглянуті інші варіанти в ракурсі керівництва Міненерго.

"Та ж Юлія Тимошенко не виключає можливості переговорів з" слугами "з орієнтацією на коаліцію. Той же Олексій Кучеренко (екс-міністр з питань житлово-комунального господарства, нардеп ВО "Батьківщина", - ред.) Міг би претендувати на пост глави Міненерго", - зазначає Олександра Решмеділова.

Вона нагадує, що була маса розмов, що пост міністра енергетики і віце-прем'єра "під Вітренко" розглядається як трамплін для майбутнього прем'єрства. "Так що на ситуацію потрібно дивитися і в цьому ракурсі. Не забуваючи, що Вітренко - дуже непостійний. Раніше вважали, що він - протекція Заходу. Потім він став торгуватися і з внутрішніми гравцями. Не виключаю, що це багатьом не подобається. І можуть шукати кандидатуру більш згідливішу і зручну", - говорить Олександра Решмеділова.

При цьому, підкреслює аналітик, токсичність Вітренко може передатися представникам Зе-команди і якоюсь мірою це вже відбувається.

"Але, можливо, "слуги" вирішили, що воно того варто, а завдання Вітренко - збити Коболєва. Або просто зосередити негатив на себе. Зручна кандидатура, щоб перетягнути на себе негатив за опалювальний сезон", - зазначає Олександра Решмеділова.

Раніше "Коментарі" писали, що буде з цінами на газ в Україні на тлі протистояння Юрія Вітренка та Андрія Коболєва.