Головна Новини Політика внутрішня політика «Закон про злодіїв у законі»: що прийняла Верховна Рада і що зміниться у житті українців
commentss НОВИНИ Всі новини

«Закон про злодіїв у законі»: що прийняла Верховна Рада і що зміниться у житті українців

Думки експертів щодо законопроекту про злочинні співтовариства і «злодіїв у законі» розділилися

4 червня 2020, 17:53 comments2315
Поділіться публікацією:

Сьогодні Верховна Рада України у другому читанні і в цілому прийняла законопроект №2513 про злочинні співтовариства і "злодіїв у законі". "За" проголосували 236 народних обранців, "проти" – 56, "утрималися" – 43. Думки опитаних виданням "Коментарі" експертів розділилися: одні вважають його вкрай необхідним, інші – таким, що небезпечно розширює повноваження правоохоронців.

«Закон про злодіїв у законі»: що прийняла Верховна Рада і що зміниться у житті українців

"Закон про злодіїв у законі": яких нововведень варто чекати

Доктор права, адвокат Іван Ліберман закон називає "правильним і потужним". На його думку, за ним підуть й інші, які будуть посилювати боротьбу зі злочинністю в Україні.

"Одним з перших кроків, які виникнуть після введення цього закону в дію – це тотальна перевірка всіх громадських організацій, охоронних фірм, різних структур, що оформлені як юридичні особи, – припускає Іван Ліберман. – Саме з них, швидше за все, почнуть верифікацію: хто є хто, хто за що відповідає насправді. Тому що не виключено, що в Україні є організації, які де-юре, на папері, вважаються охоронною фірмою, а на ділі – справжні рекетири, колектори або незаконні (збройні, напівзбройні) формування".

Експерт підкреслює, що злодій в законі не може публічно відмовитися від цього статусу. Він завжди повинен це підтверджувати, в тому числі на відео.

"Таким чином, береться під контроль найсерйозніша сфера існування злочинної частини населення, яка діє сьогодні в Україні, і має досить серйозний вплив не тільки на криміногенну ситуацію, але й на політичну складову, – говорить доктор права. – З моєї точки зору, цей закон продемонструє нашим зарубіжним партнерам, що в Україні почалася юридично-фактична боротьба проти криміналу як такого в цілому".

"Закон про злодіїв у законі": у правоохоронців і було багато прав

Керівний партнер Юридичної фірми Patriot.Legal Денис Бондар звертає увагу, що чинне законодавство наділяє правоохоронні органи максимальною кількістю прав для профілактики, запобігання і розкриття злочинів.

"Питання лише в тому, як використовуються ці права, – підкреслює експерт. – Громадськості відомі випадки виходу правоохоронними органами за рамки повноважень, якими вони наділені чинним законодавством".

Прийнятий сьогодні закон, на думку Дениса Бондара, посилить відповідальність людей, які причетні до злочинних угруповань. Але є ризик того, що невинним людям також будуть ставити участь у злочинних угрупованнях – з метою тиску на них і отримання будь-яких "вигод".

"Хочеться сподіватися, що такий законопроект дійсно допоможе подолати організовану злочинність в Україні. Але поки ми бачимо, що більшість нещодавно прийнятих законів в реальності працюють не так, як замислювалося їх авторами, виходячи з публічних заяв перед прийняттям", – резюмує експерт.

"Закон про злодіїв у законі": перевищення повноважень поліції

Юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company" Олександр Гришаков нагадав, що США зараз охоплені мітингами за поліцейського свавілля, що призвів до смерті афроамериканця Джорджа Флойда в Міннеаполісі. І що в Україні – також неблагополучна ситуація з перевищенням повноважень поліцейськими.

"Після гучного скандалу з правоохоронцями, подстрелившими хлопчика в Переяслав-Хмельницькому Київської області, наприкінці травня цього року вибухнула ще більш великий скандал з поліцейськими з Кагарлика (Київська область). Нагадаю, що двоє поліцейських звинувачують у побитті та зґвалтуванні жінки, яка була затримана в якості свідка. І на цьому тлі депутати Верховної Ради беруть так званий "закон про боротьбу з крадіями та методи боротьби із злочинними угрупуваннями, – зазначає Олександр Гришаков. – Згідно йому, створення злочинного співтовариства буде вважатися кримінальним злочином і каратися позбавленням волі на строк від 7 до 20 років; за участь у злочинному угрупованні передбачений термін від 5 до 10 років з конфіскацією майна; перебування в статусі "злодія в законі" передбачає позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна. Це те, що на поверхні. За кадром, як часто у нас буває, прописується значне розширення повноважень поліції і більшого контролю над громадянами".

"Закон про злодіїв у законі": коли поліцейський має право зупинити вас

Олександр Гришаков поділився з читачами порталу "Коментарі" важливими порадами.

"Для того щоб перевірити у вас документи, поліцейський повинен мати достатні підстави для цього, – підкреслює Гришаков. – Кожному громадянину України необхідно розуміти, що поліцейський не має права керуватися внутрішніми переконаннями він повинен діяти за інструкціями".

За словами експерта, у 32-й статті Закону України про національну поліції, який, власне, регулює діяльність поліцейських, сказано, що зупинити вас на вулиці і вимагати документи правоохоронець має право лише у таких випадках:

- коли ваша зовнішність схожа на злочинця, який розшукується, або на безвісти зниклого людини;
- якщо існує достатньо підстав вважати, що зупинений особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;
- якщо є підозра на наявність зброї, боєприпасів або наркотичних засобів;
- якщо ви знаходитесь на території чи об'єкті зі спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю.

"Коли поліцейський вимагає від вас пред'явлення документів для перевірки, не давайте документи особисто в руки, – попереджає Олександр Гришаков. – Перед тим, як щось показувати, попросіть, щоб поліцейський представився і сам показав посвідчення в розгорнутому вигляді – для повного ознайомлення. Така вимога не може бути проігноровано, адже згідно ст. 18 зазначеного Закону, поліцейський зобов'язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред'явити на вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеної в ньому інформації, не випускаючи його з рук".

Раніше "Коментарі" писали, що у Верховній Раді України зареєстровано законопроект, що передбачає внесення змін в деякі пункти Кримінального кодексу України. Як відомо, поправки торкнуться лише тих законодавчих актів, у яких йдеться про відповідальність за злочини, вчинені групою осіб.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини