Як пояснити політичні уподобання українців: чи є альтернатива Зеленському

Українці хочуть нового, але не бачать із кого вибирати

Свіжі дані опитування Центру Разумкова та фонду "Демократичні ініціативи" свідчать, що українці серед політиків, посадових осіб, громадських діячів найбільше довіряють президенту Володимиру Зеленському (71%) та голові Миколаївської обласної державної адміністрації Віталію Кіму (65%). Також висока довіра до міністра закордонних справ Дмитра Кулеби (56%), шоумена та волонтера Сергія Притули (55%), радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка (52%). Рейтинг недовіри очолюють екс-прем'єр, голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко (85%), колишній радник ОП Олексій Арестович (82%), лідер партії ОПЗЖ Юрій Бойко (81%), та "Євросолідарність", екс-президент Петро Порошенко ( 74%). Про що говорить це опитування, а також деякі попередні? Як і під впливом яких факторів ситуація може змінитись? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Українці хочуть нового, але не хочуть визнавати себе неправими

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій міркує так:

"Рейтинг є логічним: громадяни хочуть нового. Водночас не хочуть визнавати себе неправими – це видно на прикладі антирейтингу Порошенка. Він сформований олігархічними медіа ще у 2017-19 роках, хоча, звісно, були під час його президентства та прорахунки".

З нинішньої дистанції, продовжує експерт, складно не побачити, що за Порошенка країна подолала колосальні загрози, вибудувала економіку, яка зростала, пристосувалася до втрати російського ринку. Та й війну, що триває у гібридному форматі з 2014-го, суспільство не дуже помічало.

"Власне, таке розслаблення і призвело згодом на виборах 2019 року до протестного голосування. Але в іншому оцінки суспільства є більш-менш зрілими", – констатує Олександр Палій.

Зеленський – найкращий кризовий піарник в Україні

На думку засновника соціологічної компанії Active Group, політичного експерта Андрія Єрьоменка, те, що у президента, незважаючи на війну, що триває (яка йде далеко не так добре, як нам обіцяли, запевняючи, що після контрнаступу ми мало не влітку-2023 будемо в Криму), скандали, які продовжують стрясати владу, та багато інших негативних факторів, рейтинг все ще високий, як і рівень довіри, пояснюється низкою моментів.

По-перше, пояснює експерт, це геніальна інформаційна робота Зеленського.

"Що-що, а кризовий піарник він – найкращий в Україні. Не дарма саме дуже вмілою роботою із глядачем заробляв собі на хліб (з маслом і не лише) до того, як стати президентом", – наголошує Андрій Єрьоменко.

По-друге, продовжує він, Зеленський та його Офіс примудряються весь негатив перекидати на інших.

"Якщо подивитися на довіру до інституцій, видно, що у Кабміну та Ради вона стрімко скорочується. І і перший, і друга працюють фактично під президентом. Виконують вказівки з його Офісу. Але той уміло скидає саме на міністрів та нардепів весь негатив", – наголошує експерт.

По-третє, Зеленський реально не має гідного конкурента у світлі відсутності реального політичного процесу, вважає Андрій Єременко. "Стара гвардія" в особі Тимошенко та Порошенка передбачувано "тоне", антирейтинги там найвищі. А проявити себе якісь нові особи у політиці просто не можуть.

"Формально про бажання поборотися за пост президента заявляв лише Арестович. Але він примудрився настільки сильно спалити свій досить непоганий рейтинг, що мене це дивує. Такого факапа я від нього не очікував, – зізнався експерт. - Є якісь натяки від Притули, від Кличка. Але, знову ж таки, саме у вигляді натяків. А щойно розпочнеться реальний політичний процес, з'являться якісь альтернативи – рейтинг Зеленського почне стрімко падати. Проте, щоб такий процес розпочався, ми маємо мати розуміння – коли стануть можливі вибори. Його поки що немає. Як мінімум, для цього потрібне припинення бойових дій".

Читайте також на порталі "Коментарі" - війна в Україні: з чим входимо у 2024 рік і що насторожує.