Вітренко назвав ціну газу для теплокомуненерго, який вони постачають для населення: наскільки це реалістично

Глава правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що ціна на газ для теплокомуненерго, який вони постачають для населення складе 7,4 гривні

Глава правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що ціна на газ для населення в опалювальному сезоні складе 7,4 грн. Наскільки це реалістично? Яким чином це можуть зробити? Які можуть бути наслідки? Експерти постаралися відповісти на питання виданню "Коментарі-Україна".

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський зазначає: "Це називається - труднощі перекладу. Йдеться про газ для потреб теплокомуненерго (ТКЕ). Тобто газ, який поставлятиметься тепловикам для виробництва тепла і гарячої води для населення ".

Але в умовах, акцентує експерт, є застереження, що обсяг газу, який ТКЕ будуть отримувати по 7,4 грн за куб, обмежений обсягами "історичного споживання". Наприклад, в попередні роки ТКЕ використовувало в середньому 1 млн кубів. Значить за ціною 7,4 це підприємство отримає тільки 1 млн кубів. А якщо буде потрібно більше, підприємству доведеться закуповувати його за ринковою ціною, яка взимку може скласти від 18 до 20 грн. куб.

"Саме в цьому полягають на сьогодні розбіжності між Нафтогазом і половиною підприємств ТКЕ, які не підписали договору на поставку газу в опалювальний сезон, - підкреслює Валентин Землянський. - Якщо ситуація не зміниться, цілком очікувано, що підприємства ТКЕ змушені будуть підвищувати тариф на тепло і гарячу воду перед майбутнім опалювальним сезоном".

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич також акцентує, що заявлені 7,4 грн за куб - це не ціна для населення.

"Для населення поки діє річний тариф, який з ПДВ становить близько 8 грн за куб для більшої частини споживачів. А 7,4 грн за куб - це приблизно 80% газу, які Нафтогаз пропонує за дуже жорстких умов в договорах ТКЕ. Решта ж 20% ТКЕ пропонується купувати на відкритому ринку, де поточна ціна - близько 20 грн за куб. Такі реалії ", - зазначає експерт.

Він називає запропоновану ціну (7,4 грн за куб) - штучним інструментом. І прогнозує, що такий підхід призведе до низьких фінансовими показниками Нафтогазу.

"За підсумками 2021 року компанія з високою часткою ймовірності, якщо не зможе для себе збалансувати фінансові потоки виручкою від транзиту російського газу, може бути збитковою, - прогнозує Дмитро Марунич. - Озвучений же тариф цілком можливий. Але він регулюється з боку держави або якогось суб'єкта. Це справа рук людських, а не воля вільного ринку. Що показує повний відхід від принципів реформи це самого газового ринку, про які нам товкмачили протягом останніх трьох років. Сенс реформи простий - справедливої повинна бути ринкова ціна. А це близько 20 грн за куб. Але, як показала наша практика, люди при владі, в тому числі біля керма Нафтогазу, коли потрібно, щоб ціна була справедливою і ринковою - апелюють до неї. А коли не потрібно, винаходять якісь конструкції, що спекулятивно і некоректно. Це відвертий цинізм".

Нагадаємо, представники Нацагенства з питань запобігання корупції виступають проти продовження контракту голови правління НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка. Документ з викладенням своєї позиції члени НАПК направили в Наглядову раду "Нафтогазу". "Коментарі" попросили експертів пояснити, чому навколо цієї компанії зараз розгорнулася така боротьба і до чого вона може призвести.