"Виступав на каналах Медведчука": ЗМІ повідомили про повернення адміна "Джокера" до України

Перед поверненням до України Роман Кравець перебував у Нідерландах

29-річний представник "Слуги народу" Роман Кравець, якого журналісти-розслідувачі ідентифікували як адміністратора скандального Telegram-каналу "Джокер", повернувся до України з Нідерландів, пише видання "Ділова столиця".

Медіа раніше повідомляли, що Кравець живе у розкішній квартирі в одному з найпрестижніших житлових комплексів Києва, пересувається на авто з охороною і регулярно виїжджає за кордон навіть під час війни.

"Як йому вдалось заробити такі приголомшливі статки він, звісно, не пояснив. При цьому українців Роман Кравець під час повномасштабного вторгнення називає "лохами", — писала преса.

Як повідомляють джерела журналістів-розслідувачів, Кравець повернувся в Україну та продовжує займатись своєю діяльністю після довгого затишшя через гучний сюжет "Громадського".

Журналісти також проаналізували всю діяльність Кравця та виявили, що свою кар'єру "Джокер" почав будувати на проросійських майданчиках, де просував наративи, вигідні для Москви.

"На той момент ще не було відомо, що канал адмініструє Роман Кравець, але Telegram-канал "Джокер" активно просували проросійські пропагандисти з сайту "Страна.ua". Саме проросійському сайту "Страна" Джокер почав надсилати свої перші пранки, а ті публікували їх з позначкою "ексклюзив", навіть не сумніваючись у їхній правдивості", — пишуть журналісти.

А вже з листопада 2019 року, повідомляє видання, Роман Кравець підключив "важку артилерію" — заручився підтримкою проросійського блогера Анатолія Шарія, який "радо зайнявся просуванням каналу".

"І хоч Кравець заперечував співпрацю з Шарієм, той регулярно поширював його пости на свою "ватну" мільйонну аудиторію, що було на руку Кравцю, адже вся ця аудиторія любителів "русского мира" підписувалась на "Джокера", — пише видання.

За словами журналістів, справжньою зіркою Роман Кравець був на медіаресурсах екснардепа від забороненої "ОПЗЖ", кума президента РФ Володимира Путіна — Віктора Медведчука, де він особисто брав участь.

"На каналі кума Путіна за три дні до Норманської зустрічі невідомий заявляє, що має доступ до приватного листування Офісу президента. Також він без жодних доказів публікує у прямому ефірі листування з можновладцями, які тут же коментують (а отже й легітимізують) їхні однопартійці. Ви уявляєте, який простір для зловживань відкриває подібний прецедент? І в чиїх руках цей інструмент?", – пояснюють журналісти.

Окрім цього, за даними медіа, під час повномасштабного вторгнення Кравець майже два місяці перебував у Херсоні, на той час окупованому російськими військами.

Журналісти підкреслюють, що "це викликає серйозні запитання щодо його діяльності у цей період". За словами джерел журналістів, є ймовірність, що Кравець був завербований російськими спецслужбами.