Віктор Медведчук дав велике інтерв'ю впливовому французькому альманаху Politique Internationale

Віктор Медведчук дав свою оцінку світовим та українським політичним подіям

У зимовому випуску Politique Internationale - одного з найбільш авторитетних французьких щоквартальних політичних альманахів, розрахованих на професійну аудиторію, - вийшло інтерв'ю голови Політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука. Редакція цього альманаху про міжнародні відносини, що більше 40 років видається в Парижі, назвала матеріал "Україна - Росія: Посередник". Як визнали в Politique Internationale, саме це слово найточніше відображає ту роль, яку Медведчук грає в непростих відносинах між найбільшими країнами Східної Європи.

Хоча Кембриджський словник дає і більш детальний переклад терміна "Le go-between": "Людина, яка передає послання і говорить з тими, хто не може говорити один з одним". І це визначення точно характеризує позицію Медведчука і його роль у відносинах України і Росії, яку європейці розуміють дуже добре.


Про рівень професійної дискусії на сторінках цього видання свідчить те, що в зимовий випуск також увійшли інтерв'ю та статті єврокомісара з питань юстиції Дідьє Рейндерс, міністра Франції з європейських справ Клемана Бона, начальника Генштабу Франції генерала Франсуа Лекуантра, президента Молдови Майї Санду, екс-кандидата на пост Президента Республіки Білорусь Світлани Тіхановської та інших європейських політиків, вчених-міжнародників, філософів.

Медведчук на прохання Politique Internationale не тільки дав свою оцінку світовим політичним подіям і французьким державним діячам минулого, а й вичерпно відповів на питання про Україну, що цікавлять європейську політичну еліту. Наведемо ключові тези інтерв'ю:

- Процес врегулювання конфлікту як і раніше в глухому куті через відсутність політичної волі. Її не було у Президента Порошенко, її немає і у Президента Зеленського.

- Політика насильницької українізації, спроби заборонити святкування Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні, переписування історії, прославляння нацизму і фашизму, жорстка санкційна політика - чи реально при цьому Зеленському та його команді повернути Донбас в Україні, а Україну на Донбас? Думаю, відповідь очевидна.

- Україна продовжує залишатися найбільш корумпованою країною, за рівнем злочинності знаходиться на 1-му місці в Європі, а по індексу привабливості для ведення бізнесу займає останнє місце в Європі.

- Мирний план з детальним описом кроків для мирного врегулювання, став частиною програми "Опозиційною платформи - За життя".

- "Парламентський вимір" нормандського формату дозволить зробити істотне сприяння переговорному процесу в нормандському форматі. Залучення парламентаріїв чотирьох країн "нормандської четвірки" (а план ОТЗЖ підтримали не тільки парламентарії Франції, а й Росії, і Німеччини, і навіть європарламентарі) здатне зрушити переговорний процес з мертвої точки.

- Буде доречним згадати про ідею Великої Європи - від Лісабона до Владивостока. Окремі члени Євросоюзу вже розуміють, що треба керуватися інтересами національних економік, а не геополітичними "хотєлками" Вашингтона.