Головна Новини Політика внутрішня політика Викриття Давида Жванії: хто використовує екс-нардепа
commentss НОВИНИ Всі новини

Викриття Давида Жванії: хто використовує екс-нардепа

Українські експерти розповіли, хто і з якою метою буде використовувати компромат від Давида Жванії

2 грудня 2020, 11:56 comments2192
Поділіться публікацією:

Колишній нардеп Давид Жванія, який запевняє, що має компромат на Порошенка і учасників Революції Гідності, був помічений біля будівлі Офісу генпрокурора. При цьому, ряд джерел повідомляє, що чинна влада, як і попередня, не зацікавлена в розслідуванні подій навколо Майдану. Як можуть (і чи можуть) використовувати екс-нардепа у внутрішньополітичній боротьбі в Україні розповіли українські експерти.

Викриття Давида Жванії: хто використовує екс-нардепа

Екс-нардеп Давид Жванія

"Викриття працюють на дострокові вибори"

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков підкреслює: "Президент Зеленський і його оточення розуміють, що Петро Порошенко, який на пару з Віктором Медведчуком намір розгойдувати країну, представляє для нього реальну загрозу. Але Зеленський вже зіткнувся з тим, що Порошенко має підтримку Заходу, який не те щоб забороняє, але не рекомендує кримінальне переслідування Порошенко".

Відповідно, уточнює експерт, щоб розв'язати проблему, ВАЗу (Володимир Олександрович Зеленський — прим. ред.) необхідні дуже переконливі, доказові звинувачення Порошенко. Причому у справах, максимально не пов'язаним з політикою.

"Свідчення Давида Жванії, колишнього близького соратника Порошенко, по використанню колишнім президентом службового становища для особистого збагачення якраз прекрасно підходять для цілей влади, — впевнений Олександр Кочетков. — Проти розслідування чисто корупційних діянь Захід заперечувати не зможе... А Жванія, судячи з усього, за кордоном себе не знайшов і не проти повернутися в Україну і продовжити тут свою підприємницьку діяльність. Так що тут все збіглося".

Зі свого боку, Порошенко і його партійці з ЄС, звичайно ж, почнуть плакати про політичне переслідування, прогнозує аналітик.

"І, зрозуміло, викриття Жванії використовуватимуть всі політичні сили, які працюють на дострокові парламентські вибори, — вважає Олександр Кочетков. — Доказові звинувачення Порошенко, чия партія зараз перебуває в Раді, можуть стати черговим аргументом за дострокове переформатування парламенту".

"Жванія — інструмент, ним керують"

Політолог Віктор Таран нагадує, що Жванія свого часу був одним з топ-хедлайнерів української політики. А потім випав з обойми.

"За часів президентства Ющенка саме Жванія мав образ реформатора, принципового лідера, готового пожертвувати своїм бізнесом, щоб боротися з корупцією та олігархією. Але з того часу він зробив ряд контраверсійних кроків, які продемонстрували, що для нього справа честі відійшов на другий план, — вважає експерт. — Наприклад, нардепи з партії Християнсько-демократичний союз, лідером якої був Жванія, допомагали "регіоналам" сколотити більшість. Кажуть, що за це отримали по 2 млн доларів. Тобто Жванія, пішов на зближення з режимом Януковича і проросійськими силами. Незабаром після чого опинився на узбіччі політичних процесів".

На думку Віктора Тарана, нинішні заяви Жванія підтримують російські наративи щодо євромайдану і нібито зовнішнього управління.

"Фактично він стає балакучою головою "русского мира" в Україні, — вважає політолог. — Зрозуміло, що Жванію використовують. Швидше за все, з його ж згоди. Чому він на це пішов? Перший варіант — у нього є персональні образи на Ющенка і Порошенка, з якими він пов'язував своє політичні майбутнє. Другий — йому могли щось значне запропонувати проросійські сили — гроші, посаду і т.д. Третє — на нього є компромат, за допомогою якого його підштовхують до тих чи інших дій і заяв ... Подавати щось в генпрокуратуру, говорити про щось на камеру ... Але всім зрозуміло, що він — інструмент, ним керують. А тому білий шум, який виробляє вийшов в тираж Жванія навряд чи буде мати якісь наслідки. Тим більше, що у чинної влади немає ні політичної волі, ні просто сил і здібностей на будь-які радикальні кроки".

Як повідомляв портал "Коментарі", екс-народний депутат і соратник Петра Порошенка Давид Жванія записав нове відеозвернення до президента України Володимира Зеленського.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини