Відставка Авакова: якої думки депутати про звільнення глави МВС

У четвер, 15 липня, народні депутати змістили Арсена Авакова з посади, яку він обіймав понад сім років

Українське суспільство активно обговорює можливі причини відставки тепер вже екс-керівника Міністерства внутрішніх справ Арсена Авакова. Парламентська кореспондентка порталу "Коментарі" Марія Рада з'ясувала, як до цієї ситуації ставляться представники різних політичних фракцій.

На думку глави партії "Слуга народу" Олександра Корнієнка, Аваков, як і раніше, залишиться в політиці.

"З часом йому можуть запропонувати нову посаду — де-небудь в силовому блоці", — зазначив політик.

Говорячи про Авакова, Корнієнко відзначив, що за час перебування того на посаді міністра, в МВС було зроблено чимало хорошого. Сюди входить і контроль за добробатами, учасники яких першими відправилися на Донбас захищати територіальну цілісність України, і установка камер відеофіксації порушень на українських дорогах, і початок реформи патрульної поліції.

"Дуже вдалою на самому початку була реформа патрульної поліції. Її проводили спільно з міжнародними партнерами, у тому числі із дружньою Грузією. Так, зрештою зміни почали потроху гальмувати на місцях, однак спочатку вони влаштовували всіх: і працівників служби, і звичайних українців", — говорить Олександр Корнієнко.

Представник фракції "ОПЗЖ" Юрій Бойко пояснив, чому їхня політична сила взагалі не голосувала за звільнення Авакова.

"Ми не голосували за його призначення і, відповідно, не голосували і за відставку. Ще раніше ми попереджали, що готові підтримувати подібні голосування, тільки якщо міністром внутрішніх справ був би призначений представник нашої фракції. Оскільки цього не сталося, ми зайняли певну позицію", — підкреслив Бойко.

На питання про те, чому, на його думку, Арсен Аваков не прийшов на голосування про свою відставку, член "ОПЗЖ" відповів коротко — "ймовірно, деякі чинники морально-етичного характеру".

Трохи інакше відсутність екс-міністра внутрішніх справ трактує представник фракції "Голос" Ярослав Железняк. За його словами, Арсен Аваков практично ніколи не був присутній на засіданнях профільного комітету, тож і його ігнорування засідання Верховної Ради не є чимось дивним.

"Він залишається політичною фігурою, хоч і не буде більше міністром", — зазначив нардеп.

Також Железняк додав, що "Голос" не збирається голосувати за кандидатуру Дениса Монастирського, як ймовірного кандидата на колишнє крісло Авакова.

Такої ж позиції дотримується і "Європейська солідарність", судячи зі слів представниці політсили Ірини Геращенко. Політик зазначила, що "ЄС" залишається поки єдиною з усіх парламентських фракцій, котра, як і раніше, є опозиційною та не голосує за кадрові призначення.

Крім цього Геращенко зазначила, що давно знайома з Аваковим, і він підтримував українських патріотів і демократів ще з початку Помаранчевої Революції в 2004 році.

"Це показова історія, — підкреслила нардеп, кажучи про відсутність Авакова на голосуванні про своє звільнення. — Я не вважаю, що Арсен Борисович — та людина, яка здатна керуватися принципом "я втомився, я йду". Однак монобільшість дозволяє собі порушувати регламент, звільняючи міністрів без їхнього звіту перед парламентом. У "Слуг" абсолютно немає політичної волі: їм сказали два роки тому підтримати кандидатуру Авакова — вони це зробили, їм сказали зараз проголосувати за відставку — они виконали".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, депутати яких парламентських фракцій і в якій кількості голосували за відставку Арсена Авакова. Детальніше — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, чи варто владі, на думку експертів, розраховувати на ймовірну підтримку від Авакова після його звільнення.