Головна Новини Політика внутрішня політика Відносини України і Росії: як далі будуть проходити переговори по Донбасу
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Відносини України і Росії: як далі будуть проходити переговори по Донбасу

Експерти висловилися про перспективи українсько-російських переговорів

13 серпня 2020, 19:22 comments1609
Поділіться публікацією:

Згідно з недавнім опитуванням Центру "Соціс" і Центру Разумкова, близько 60% українців вважають , що Росія — агресор, який загрожує існуванню України як держави. Респонденти переконані, що від РФ необхідно захищатися і не підтримувати ніяких відносин. При цьому новий глава України в ТКГ Леонід Кравчук виступає на російських телеканалах, вважаючи, що спілкуватися треба з усіма. "Коментарі" дізналися у експертів, хто правий, і чому Україна не може розірвати відносини з Росією.

Відносини України і Росії: як далі будуть проходити переговори по Донбасу

"Ми досі перебуваємо під інформаційним російським впливом"

Невірно ставити знак "vs" між комунікацією і усвідомленням ворожої суті путінського режиму, вважає політолог, глава платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян.

"Консенсус в українському суспільстві є, він створюється війною, спробам РФ дестабілізувати Україну, російської агресивної пропагандою, яка так чи інакше помітна в Україні. Адже ми досі перебуваємо в чому під інформаційним російським впливом. І вся та жовч, що ллється з боку Росії на адресу України, не проходить непомітно для українського обивателя ", — упевнений політолог.

Посилили, на його думку, тенденції усвідомлення екзистенційної російської загрози для української державності та події в Білорусі. Зокрема, роль РФ в цьому — по відношенню до країни, яка всіляко демонструвала лояльність до Росії.

Олег Саакян зазначає: "Це раціональне усвідомлення необхідно для вибудовування власних стратегій. У тому числі — спілкування з росіянами і російською владою ".

Адже, по-перше, підкреслює політолог, у нас триває війна, яка повинна знайти своє вирішення. І яка є похідною від глибинного конфлікту інтересів російської державності і української.

"Так як військові способи знаходяться в патовій ситуації і лише виснажують обидві сторони (з огляду на багато обставин, жодна з них домогтися всеосяжної капітуляції інший) — в якийсь момент війна так чи інакше завершиться. А географія (і це — по-друге) не зміниться. І ми все одно будемо межувати з Росією — або іншими державами на цій території, які будуть наступниками нинішньої РФ. Так що як мінімум з цих двох моментів, вже не кажучи про соціальні, економічні, логістичних зв'язках, — холодна і раціональна комунікація неминуча ", — констатує Олег Саакян.

"Без Росії не просто можна прожити, але і потрібно"

Ветеран, військовий і політичний експерт директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко вважає помилковим "комунікаційний бар'єр Кравчука" в стилі "ми без РФ — нікуди".

"Це — помилка. І країни Балтії, і країни колишнього Варшавського договору, показали, що без Росії не просто можна жити, але і — потрібно. І живеться при цьому дуже добре ", — зазначає експерт.

Юрій Кочевенко не сперечається в тому, що діалог — важливий. Але не завжди. І не з усіма.

"Коли країна відкрито веде проти тебе війну, намагається знищити тебе і твоє майбутнє — про жодну нормалізацію відносин можна говорити? — запитує експерт. — Так, боляче розривати зв'язку — економічні, культурні та інші. Але що залишається? Не ми напали. Не ми намагаємося поглинути іншу країну. Це намагаються зробити з нами. Паралельно намагаючись зберегти Україну в російському інформаційному та культурному просторі, говорячи про важливість діалогу — і продовжуючи диверсії ".

На думку Юрія Кочевенко, якби у нашого вищого військово-політичного керівництва була політична воля, були, як то кажуть, яйця, давно ми б уже давно розірвали і дипломатичні відносини з РФ. Як зробила Грузія після війни 2008 року.

"А так: Україна говорить, що РФ агресор, але при цьому зберігає з не дипломатичні, економічні та інші зв'язки, — говорить експерт. — І інші країни, які допомагають нам, дивуються — чому вони повинні бути більш проукраїнськими, ніж сама Україна? "

"Люди з південного сходу України їдуть працювати вже не в РФ, а ту ж Польщу чи Німеччину"

На думку експерта аналітичного центру Democracy House Анатолія Октисюк, незважаючи на те, що між Україною і РФ є певні торгово-економічні, культурні, гуманітарні зв'язки, вони стають все слабше.

"Вже почалася формуватися тенденція, що все більше українців будуть сприймати Росію не як країну з загальним корінням і загальною історією, а як чуже і агресивна держава, — говорить аналітик. — Війна на Донбасі, захоплення Криму залишили такий відбиток на двосторонніх відносинах, який виправити в найближчому майбутньому буде складно. Все буде лише посилюватися ".

Вплив м'якої сили Заходу вже в рази сильніше, ніж дії РФ, впевнений Анатолій Октисюк.

"Люди з південного сходу їдуть працювати вже не в РФ, як раніше, а в ті ж Польщу, Німеччину і так далі. Швидше Україна перейде на модель відносин з Росією як країни Балтії. Будемо більше заходити в культурно-економічний простір ЄС, віддаляючись від все менш привабливою Росії ", — вважає експерт.

За його словами, треба задавати ключове питання: в чому зараз привабливість РФ? У енергоносіях. У родичів?

"Але енергоносії — це політичний інструмент в руках Кремля. Що стосується родичів — покоління змінюються. Міфологізація змінюється. І ми відриваємо від загальних цінностей, які раніше нас об'єднували, — каже Анатолій Октисюк. — І саме Росія в цьому відриві зіграла своєю агресією ключову роль. Як і в тому, що ми почали усвідомлювати себе нацією ".

Як раніше повідомляли "Коментарі", Росія готує нові санкції до України .





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини