В Україні обмежать оборот пластикових пакетів: як зробити, щоб цей закон запрацював

Пластикові пакети, які не відповідають встановленим вимогам, підлягають вилученню з обігу

Верховна Рада у вівторок, 1 червня, на повторному другому читанні прийняла проект закону № 2051-1 про обмеження обігу пластикових пакетів на території України.

Чи справді ці пакети представляли серйозну загрозу екології? Як зробити, щоб цей закон запрацював? Хто особливо постраждає від його запровадження? Хто виграє? Чи є розумна альтернатива пакетам? Експерти поділилися своїми думками з виданням "Коментарі".

Заступник директора Інституту розвитку інновацій (INTENS) Артем Петренко підкреслює, що кожну секунду в світі використовуються і викидаються 160 тисяч одноразових пакетів. Вони, як і інші пластикові предмети, призводять до загибелі величезної кількості тварин.

"У засобах масової інформації повно подібних зображень. Наприклад, пластикова соломинка, що застрягла в носі морської черепахи; мертвий птах із пластиком, що блокує її дихальні шляхи; пляж, завалений пластиковими пляшками та іншим сміттям. Поліетиленові пакети та упаковка, навіть розкладаючись, розпадаються на безліч мікрочастинок, які також вбивають тварин ще багато років. Ці мікрочастинки виявляють уже і в міських водопровідних мережах, і в найглибших ділянках Світового океану. У шлунках або на тілах 90% загиблих морських тварин знаходять якийсь із видів пластику. На одному із незаселених острівців у Тихому океані вчені виявили 38 мільйонів великих шматків пластикового сміття", - зазначає Артем Петренко.

З посиланням на професора із США Джену Джамбек, заступника директора INTENS, він наводить такі дані: за найскромнішими оцінками щороку у Світовий океан потрапляє вісім мільйонів тонн пластику. Це те ж саме, що поставити п'ять мішків для сміття на кожному кроці берегової лінії по всьому світу.

"При знаходженні в землі термін остаточного розпаду поліетилену складає близько 100-400 років, - продовжує Артем Петренко. - При цьому виробництво пластмас є однією з найбільш енергомістких і таких, що швидко розвиваються, галузей обробної промисловості з величезними викидами парникових газів. Масштаби виробництва пластикових виробів, а значить і гори сміття на нашій бідній планеті, ростуть у геометричній прогресії. Вдумайтеся, половина усіх коли-небудь вироблюваних в нашій історії пластиків була виготовлена за останні 15 років, а до 2050 року вчені прогнозують двократне зростання їх виробництва. Такими темпами людство досить швидко вб'є все живе навколо і почне саме задихатися без чистого повітря і води".

На думку експерта, так звані "швидко розкладні" пакети абсолютно не є розв'язанням проблеми. Вони розпадаються на все ті ж мікрочастинки пластику, які продовжують вбивати нас і тварин.

"А ось "біопакети" виробляють повністю із рослинної сировини, і вони абсолютно безпечні. Але у світовому масштабі на тлі голодування мільйонів людей і постійно скорочується площі посівних земель неможливо вирощувати стільки технічних сільськогосподарських культур, щоб замінити весь пластик. Тому єдиною альтернативою можуть стати багаторазові пакети із безпечних матеріалів. Але поки світ так і не знайшов універсального рішення", - говорить Артем Петренко.

Він повідомив, що, за даними ООН за 2018 рік, 127 країн світу взяли ту чи іншу форму регулювання обороту одноразових пластикових пакетів. Вони або забороняються, або обмежуються за допомогою додаткових податків. Додатковими зборами обкладають або постачальників (виробників або імпортерів), або продавців. Експерти стверджують, що штрафи допомагають лише в разі дуже якісної системи контролю.

"Наприклад, у Мехіко діє повна заборона і штрафи для продавців, але закон рідко виконують. А ось в Руанді, яка раніше просто потопала в пластикових відходах, у 2008 році ввели дуже жорсткі заходи й систему контролю. На кордоні вилучають більшість видів пластикових пакетів і упаковки, а люди, спіймані з незаконним пластиком, можуть бути оштрафовані, засуджені до громадських покаянь або навіть ув'язнені. При цьому влада стимулювала податковими пільгами компанії, які раніше виробляли пластикові пакети, і почала їх утилізувати. Так був створений ринок екологічно чистих пакетів, яких практично не було в країні до заборони. У результаті Руанда стала однією з найчистіших країн Африки", - підкреслює Артем Петренко.

За його словами, більш ефективним засобом експерти називають податки на пластик, які досить давно діють, наприклад, у таких країнах як Фінляндія, Данія або Ірландія.

"Україна поки перебуває, як би сказати м'якше, серед світових аутсайдерів. Сьогодні у нас громадяни використовують кардинально більше поліетиленових пакетів, ніж у країнах Євросоюзу. Майже на порядок більше. Тому у нас давно пора було обмежити їх використання, - впевнений Артем Петренко. - З одного боку, встановлені новим законом штрафи досить лояльні. З іншого, занадто великі штрафи, скоріше, збільшать розміри хабарів для контролерів. Але, в будь-якому випадку, обмежувальні заходи потрібні - і дуже важливі - для майбутнього нашої планети. Щоб зусилля уряду надали вплив на ситуацію, журналістам та експертам потрібно постійно пояснювати людям, наскільки пластикові пакети небезпечні для нас і для майбутніх поколінь".

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович критикує прийнятий законопроєкт.

"У мене складається враження, що десь зберігається список ініціатив під назвою "Що б таке зробити, щоб нічого не робити". При катастрофічному стані української економіки депутати примудряються просто брати й закривати цілі галузі. Пластик - це, перш за все, комфорт. це зручність. Це не тільки використання у магазинах, але і широке застосування в побуті, - зазначає Павло Себастьянович. - І головне - яка мета? Який економічний ефект? Що натомість?"

За словами підприємця, він, як виробник здорової їжі, прекрасно знає ринок пластику, який швидко розкладається.

"Пакетів повністю з нього не існує, - запевняє Павло Себастьянович. - Наносяться його певні шари. Але поки це - просто маркетингові трюки. Загалом, шкода, що наші парламентарії, як завжди, ні в чому не розібралися і прийняли "модне" рішення".

Нагадаємо, вчені знайшли застосування використаному пластику. Шкідливі відходи були перетворені в рідке реактивне пальне і мастильні матеріали. Новий процес більш енергоефективний, ніж чинні методи, і триває приблизно годину.