Головна Новини Політика внутрішня політика В Офісі Президента вважають, що Ситник має піти
commentss НОВИНИ Всі новини

В Офісі Президента вважають, що Ситник має піти

Кабінет Міністрів під час останнього засіданні 26 листопада схвалив проект "перехідного" закону, яким передбачено встановити повноваження Верховної Ради ухвалювати рішення про звільнення директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ)

28 листопада 2020, 22:45
Поділіться публікацією:

“Пропонується встановити повноваження Верховної Ради ухвалювати рішення про звільнення директора Національного бюро за наявності повноважень, чітко прописаних у законі”, – сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на позачерговому засіданні уряду в четвер перед затвердженням законопроекту.

В Офісі Президента вважають, що Ситник має піти

Олег Таратов, офіс президента

За словами глави уряду, в законопроекті передбачено, що нинішній директор НАБУ продовжує виконувати свої обов’язки до моменту призначення нового керівника.

Дану законодавчу ініціативу прокоментував заступник керівника офісу Президента України Олег Татаров.

"Я не хотів би оцінювати сам законопроект, оскільки не визначаю державну політику в цьому питанні. Тому можу висловити тільки свою власну думку щодо ситуації, що склалася навколо НАБУ", — попередив о.Татаров.

Татаров зауважив, що останні соціологічні дослідження показують, що рівень довіри до НАБУ чи не найнижчий серед усіх правоохоронних органів.

"НАБУ — це не українська історія, яка на жаль знаходиться за межами нашої країни. Можна виходити з різними законодавчими ініціативами, але коренем проблем в антикорупційній політиці держави є саме Артем Ситник, — сказав заступник керівника ОП.

На переконання О. Татарова, Ситник не має морального права очолювати антикорупційне відомство держави і повинен піти. Ця людина офіційно визнана корупціонером згідно з рішенням суду, що набрало законної сили. Він внесений до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення. Крім цього, КС вирішив, що цей чиновник був незаконно призначений на посаду. Подобається це комусь чи ні, це рішення ніхто не відміняв і воно має силу Закону.

"Також навколо Ситника розслідується низка кримінальних проваджень. За рішенням суду слідчі досліджували електронну кореспонденцію Ситника і встановили, що він впливав на прийняття рішень господарськими судами в інтересах своїх близьких і друзів", — повідомив О.Татаров.

Заступник керівника офісу Президента України також зазначив, що Ситник також фактично ввів в оману комісію, яка здійснювала відбір на посаду директора НАБУ, оскільки він не відповідав критеріям доброчесності. "Зокрема слідчі дійшли висновку, що ще будучи адвокатом, він готував проекти рішень судів, які потім проголошувалися слово в слово в судових засіданнях. Також він готував і направляв по електронній пошті проекти процесуальних документів слідчих і прокурорів, які потім ними підписувалися, — зазначив О.Татаров. — Це було офіційно за судовим рішенням задокументовано, тобто є доказом у кримінальному провадженні. Ця справа має бути розслідувана, а суспільство-проінформовано про подробиці".

"Набір цих факторів, а також боротьба, яку ведуть із зовнішніх джерел впливу заради збереження Ситником посади, дискредитує правоохоронну систему. І це вже питання національної безпеки і державного суверенітету, — резюмував заступник керівника офісу Президента. — На моє особисте переконання, в НАБУ має бути проведений новий конкурс на посаду директора установи з урахуванням виключно українських інтересів".

Нагадаємо, що Конституційний суд України (КСУ) визнав ряд норм закону про Національне антикорупційне бюро (НАБУ) неконституційними. Раніше неконституційним визнано призначення Артема Ситника директором НАБУ.
У свою чергу, Президент України Володимир Зеленський запевнив послів країн Великої сімки (G7), що директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник залишатиметься на посаді, незважаючи на визнання його призначення неконституційним.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини