Головна Новини Політика внутрішня політика Українська влада не готова виконувати Мінськ, тому робота ТКГ стала марною тратою часу, - Розенбаум
commentss НОВИНИ Всі новини

Українська влада не готова виконувати Мінськ, тому робота ТКГ стала марною тратою часу, - Розенбаум

Політексперт вважає, що Рада не зробила нічого, щоб підтвердити зобов'язання законодавчої влади з реалізації Мінських угод

8 жовтня 2020, 16:25
Поділіться публікацією:

У Кравчука немає повноважень, у Зеленського — політичної волі, саме тому Україна заблокувала мінський процес, заявив політичний експерт і блогер Сергій Розенбаум в Facebook.

Українська влада не готова виконувати Мінськ, тому робота ТКГ стала марною тратою часу, - Розенбаум

На думку Розенбаума, перемир'я на Донбасі — це не тільки "перестати стріляти", а й складова частина всеосяжного врегулювання конфлікту відповідно до Мінської угоди. Експерт вважає, що вся робота виявилася заблокованою через те, що українська влада не готова виконувати Мінськ. Крім того, він пише, що робота ТКГ перетворилася на порожню трату часу, де українські представники не мають ні повноважень про щось домовлятися, ні політичної волі президента і Верховної Ради на досягнення миру.

Розенбаум нагадав, що після саміту "нормандської четвірки" в Парижі представники непідконтрольною частини Донбасу вимагали від України виконання політичних зобов'язань щодо Мінських угод: представити проекти поправок до Конституції України, що враховує особливості ОРДЛО, і Закон про особливий статус, а також проекти закону про загальну амністію і позачергові вибори. Але, як зазначив політолог Кирило Кіквідзе, українська сторона повністю ігнорувала всі звернення. Проект конституції не внесено до ТКГ досі. Тому в кінці травня представники ОРДЛО самі внесли проект закону про особливий статус, який Україна проігнорувала. Пізніше українська сторона представила свій проект закону про особливий статус і амністії, але за проектом Донецька і Луганська так ніяких зауважень не представлено.

"15 липня Верховною Радою України прийнято постанову № 3809 "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році", четвертий пункт якого стосується виборів на непідконтрольній території і містить умови, які повністю суперечать Мінським угодами. Тим самим, Рада показала, що законодавча влада не має наміру ухвалювати закони, відповідні Мінську, навіть якщо вони будуть попередньо узгоджені в ТКГ", — пише Розенбаум.

Експерт зазначив, що українські представники, в тому числі народні депутати, які увійшли до складу делегації України, заявляють, що не можуть впливати на позицію Ради.

"Виходить, що Верховна Рада з 15 липня 2020 року і до теперішнього часу по факту не зробила нічого, щоб підтвердити зобов'язання законодавчої влади з реалізації Мінських угод. Йдеться саме про зобов'язання, а не про "політичні домовленості", адже Комплекс заходів в усій своїй повноті був схвалений Радою Безпеки ООН, резолюції якого обов'язкові для виконання будь-якою державою, до якого вони належать", — підкреслив Розенбаум.

У свою чергу, Кіквідзе зазначив, що ситуація викликає побоювання. За його словами, нібито Україна планує або заморозити конфлікт, або вирішити його силовим способом. Але ні те, ні інше, на думку експерта, є неприпустимим і неприйнятним для Донбасу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини