Головна Новини Політика внутрішня політика Україна назвала умови виборів на Донбасі: які шанси на їх виконання
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Україна назвала умови виборів на Донбасі: які шанси на їх виконання

Експерти проаналізували заяву Рєзнікова про умови проведення виборів у ОРДЛО

10 липня 2020, 13:13 comments1732
Поділіться публікацією:

Експерти оцінили для видання "Коментарі" можливість проведення виборів у ОРДЛО на умовах, які зараз пропонує українська влада.

Україна назвала умови виборів на Донбасі: які шанси на їх виконання

Так, місцеві вибори на тимчасово окупованій території Донбасу будуть позачерговими, а проведуть їх за спеціальним законом. Таку заяву зробив віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, уточнивши, що вибори в ОРДЛО будуть залежати не від призначення Верховною Радою місцевих виборів, а від розв'язання питань безпеки, виведення російських військ, повернення Україні контролю над кордоном.

"Легальні та легітимні вибори в ОРДЛО не відбудуться в цьому році"

Керівник аналітичного відділу в Центр контент-аналізу Сергій Стуканов зазначає, що заяву пана Рєзникова щодо позачергових виборів у ОРДЛО за спеціальним законом не можна назвати несподіваною.

"Навпаки, вона є цілком прогнозованою, – говорить аналітик. – Протягом кількох місяців різні представники української влади (Корнієнко, Арахамія) озвучували ідею проведення місцевих виборів на окупованих територіях Донбасу синхронно з такими ж на всій території України (тобто в жовтні 2020 року). Бажання, звичайно, добре, проте ніяких реальних підстав для реалізації цієї ідеї не було і не могло з'явитися".

Щоб пройшли вибори на окупованій частині Донбасу, Росія повинна була "піти" з цієї території, — пояснює Сергій Стуканов. Тобто – вивести свій військовий контингент численних кураторів; передати Україні контроль над кордоном. Разом з росіянами відразу втекла б і вся верхівка так званих "лднр"; були б розформовані всі незаконні збройні формування. Після цього були б повністю демонтовані квазіспільноти "днр" і "лнр" – і за допомогою виборів реінтегровані території.

"Проте з самого початку було зрозуміло, що Росія не планує цього робити, – каже експерт. – Не планувала при Порошенкові, не планує і після перемоги Зеленського. Навпаки, для Росії вибори в ОРДЛО – це інструмент протилежного характеру. Це спосіб легітимізувати "лнр" і "днр" як якісь дуже широкі автономії у складі України. Згідно з концепцією Росії, вибори повинні відбутися за нинішньої фактичної окупації – і завершитися перемогою російських "проксі". На додаток, перед проведенням виборів Україна повинна внести зміни в Конституцію в частині ОРДЛО і фактично зафіксувати їх особливий (автономний) статус".

Оскільки Україна зараз також відкинула ці вимоги, то переговори зайшли в глухий кут, в якому, власне кажучи, були протягом останніх 6 років – з часу початку конфлікту.

"Легальні та легітимні вибори в ОРДЛО не пройдуть цього року – і не пройдуть до того моменту, поки Росія не захоче піти з Донбасу, – упевнений Сергій Стуканов. – Вибори за російською версією не сприйме український народ (навіть якщо влада захотіла б їх провести, народ би назвав це капітуляцією – і виніс владу з Банкової). А вибори за українським законодавством будуть тільки тоді, коли Росія піде. Коли це станеться? Коли станеться. Росія неохоче покидає окуповані нею території, але – покидає. Тому слід запастися терпінням і чекати".

"Сьогодні неможливо забезпечити безпеку на непідконтрольній території"

"Віцепрем'єр міністр зі своєю патронатною службою, яка за якимось "незрозумілого" збігом обставин називається Міністерство реінтеграції, все далі й більше нагадує інформаційно єдиний фантом, – каже кризовий керівник, експерт з питань ОРДЛО Руслан Ригованов. – Після провалу переговорів з російською стороною, а конкретніше з Дмитром Козаком у Берліні, коли РФ висунула черговий ультиматум, потрібно щось говорити".

Експерт нагадує, що Резніков спочатку оголосив про готовність включення якогось плану "Б". Про який абсолютно відсутня інформація.

"Тобто, якщо взяти до уваги наступні заяви, в тому числі й заяву про вибори, то план "Б" полягає в якомусь проведенні виборів в ОРДЛО, не пов'язаним з юридично чинним законодавством України, – зазначає Руслан Ригованов. – Маячня? Або дипломатичний трюк з метою утримати РФ від подальшої ескалації?"

За словами експерта, віцепрем'єр, в принципі, оголошує про можливість проведення виборів у ОРДЛО, ґрунтуючись на тих же принципах, як і вся чинна вертикаль влади: просто перестати стріляти.

"Давайте відверто. Неможливо забезпечити безпеку на непідконтрольній території, неможливо забезпечити проведення виборів, неможливо сьогодні без згоди РФ приймати рішення щодо непідконтрольних території, – підкреслює Руслан Ригованов. – А відсутність стратегії деокупації і реальної реінтеграції ОРДЛО, страх перед ухваленням рішення (перемогти або програти), зводять нанівець усі потуги виглядати суб'єктивними. Як індивідуально – так і державою в цілому".

Провали, на думку експерта, обумовлені, насамперед, неадекватною кадровою політикою.

"Питаннями ОРДЛО займаються не просто непрофесіонали, а люди, які абсолютно не розуміють ментальність середовища, яку необхідно реінтегрувати. Нерозуміння глибин і першопричин проблем говорять про те, що ніяких виборів не тільки не буде, але навіть не планується. Але в медіапросторі потрібно створювати фон виконання обов'язків суб'єкта повноважень", – вважає Руслан Ригованов.

"Наші головні парламентарі в Мінському процесі й не тільки знайшли ящичок з методичками часів Порошенка"

Глава Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник в Гуманітарної організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес вважає, що Резніков просто повторив "мантру", яку представники офіційного Києва озвучують регулярно.

"Свіжих, креативних ідей щодо врегулювання ситуації на Донбасі, які Зеленський анонсував до обрання президентом і відразу після – не з'явилося, – зазначає експерт. – Складається враження, що наші головні перемовники в Мінському процесі й не тільки знайшли ящичок з методички часів Порошенка. Зразка приблизно 2018 року. І це завело в глухий кут будь-яке політичне врегулювання, частиною якого є і вибір на підконтрольних територіях".

На думку Енріке Менендеса, провести вибори в ОРДЛО на умовах, які озвучив Резніков, неможливо.

"В Мінських угодах, які ми підписали, мова йде про зовсім інші умови. А спроба їх переписати, до чого закликає Київ, поки не знаходить відгуку в іншої сторони – РФ, ОРДЛО. Треба запропонувати щось натомість. Але пропозицій поки не чути, – каже експерт. – А тому в найближчому майбутньому я виборів на непідконтрольній території не бачу".

Мало того, відзначає Енріке Менендес, є проблеми з виборами та на підконтрольній частині Донбасу.

"У нас з 2014 року не працюють в Донецьку і Луганську облради, – нагадує експерт. – Їхня робота заборонена законом про військово-цивільні адміністрації. Вчора я був в ефірі 1+1 "Право на владу". Там виступав колишній віцепрем'єр Криму Андрій Сенченко, який висловив думку, що непогано б запріти вибори та на підконтрольних територіях, тому що у нас війна. Я не згоден з таким формулюванням. На додаток – раз вже ми не можемо провести вибори в ОРДЛО, вважаю необхідним задуматися про відновлення роботи облрад на підконтрольній території. Почати хоча б з цього".

Якщо ж говорити про вибори в ОРДЛО, кращим варіантом Енріке Менендес вважає пропозицію, висловлену ще п'ять років тому французьким дипломатом П'єром Морелем, який раніше в Мінську був координатором політичної підгрупи від ОБСЄ в Контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі.

"Суть в тому, щоб провести вибори в ОРДЛО за спеціальним законом. І зробити це у два етапи, – пояснює експерт. – Спочатку (за спецзаконом) – з обмеженнями та під егідою ОБСЄ, щоб отримати будь-якого легітимного партнера у переговорах, якого визнав би офіційний Київ. А через якийсь час – вже нові вибори, за українським законодавством і за участю всіх охочих".

Раніше повідомлялося, як можна онлайн змінити місце голосування на майбутніх місцевих виборах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини