У Європі вважають, що переслідування Медведчука українською владою грубо порушує права людини - Годний

В Європі звернули увагу на кримінальне переслідування Віктора Медведчука

Політолог Сергій Годний виразив свою думку про кримінальне переслідування голови Політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука. За його словами, українська влада починає заходити надто далеко. Суди приймають відкрито політичні рішення, з огляду на, що справа не має ніякої доказової бази. Таку думку Годний висловив в ефірі телеканалу "Перший незалежний".

Сергій Годний зазначив, що на кримінальне переслідування Віктора Медведчука звертають увагу не тільки в Україні, а ще й в Європі, прямо вказуючи на порушення прав людини в цій справі.

"Мені здається, що Офісу Президента потрібно зрозуміти, що хмари згущаються. У європейських партнерів є партнерські відносини, є наміри щодо України, але з іншого боку, права людини, законність правопорядок в нашій країні для них теж в пріоритеті. Ще один тривожний сигнал для Банкової - це лист сенатора Наталі Гулі до міністра у справах Європи з приводу конкретних порушень прав людини в Україні. Це і закриті телеканали, це і порушення прав лідера опозиції, там прямо про це йдеться. І зараз на рівні Франції підіймається це питання", - сказав Годний.

Політолог вважає, що останнє рішення апеляційного суду щодо продовження запобіжного заходу Медведчуку було чистої води домовленістю суддів і влади.

"Не треба брати до уваги закиди про те, що на суддів чинився тиск. Вони прекрасно розуміють, як юристи, що вони приймали рішення колегіальне, і будь-який тиск з боку влади не було б результативним, тому що колегіальний орган притягнути до відповідальності просто неможливо, юристи це прекрасно знають, судді теж. Тому це була угода, мовчазна згода суддів перетворити Україну з правової держави в неправове ", - підкреслив Сергій Годний, уточнивши, що дане рішення апеляції є політичним.

Нагадаємо, Офіс генерального прокурора звинувачує голову Політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука в державній зраді. 13 травня цього року лідер опозиції був поміщений під домашній арешт, а 9 липня домашній арешт продовжили ще на два місяці. Адвокати політика подали апеляційну скаргу на дане рішення, але 30 липня, Київський апеляційний суд залишив рішення Печерського районного суду міста Києва про продовження запобіжного заходу без змін.

Коментуючи рішення апеляційного суду, Віктор Медведчук підкреслив, що суд проігнорував той факт, що такі тяжкі звинувачення, як звинувачення у державній зраді, повинні мати залізну доказову базу.