Тисяча від Зеленського: чому це погана ідея в умовах війни

Президент хоче роздавати гроші, попри дефіцит в бюджеті

Роздача тисячі гривень кожному громадянину не поверне прихильність електорату, вважає офіцер ЗСУ, політолог Микола Мельник.

"Я на стільки старий, що пам'ятаю ще "Юлину тисячу". Потім була "Вовина тисяча" за часів ковіду. Чи отримав хтось чи ні, я вже не пам'ятаю. Тепер знову Верховний головнокомандувач хоче роздати кожному українцю по тисячі гривень. Але якщо в часи пандемії роздача грошей населенню була даниною західній моді, то тепер це викликає стільки питань, що позитивний ефект від електоральної лояльності пенсіонерів навряд чи перекриє негатив", - вважає Микола Мельник.

За словами політолога, загальність даної норми означає, що тисячу отримає і прокурор, і суддя, й інші посадовці, наявність яких в українській екосистемі вже давно багатьох дратує.

"Роздача по тисячі гривень в умовах тотального дефіциту бюджету виглядає дуже гротескно та ускладнить взаємодію з міжнародними донорами, які навряд чи тепло відреагують на те, що їх гроші підуть на популістські речі. Роздача грошей на тлі підняття податків виглядає не послідовно, адже піднімали податки для підвищення фінансування армії, а тепер виходить, щоб роздати не тільки нужденним. Який сенс? Армія живе в умовах дефіциту і потреб донатів ззовні. Витрачання мільярдів гривень на роздачі грошей населенню, м'яко кажучи, роздратує й без того роздратовану армію", - підсумував офіцер ЗСУ.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Третій штурмовій бригаді назвали нікчемною та ганебною відповідь НАТО на відправку Північною Кореєю військ на війну в Україні. "Кожна заява НАТО, ООН чи інших структур наших західних партнерів виглядає все більш нікчемно та позорно. У них перед носом тоталітарні держави створили союз, обмінюються зброєю та військами, а вони збираються "розбудовувати партнерства та активізувати підтримку". Тобто нічого не збираються робити", — заявив майор ЗСУ Максим Жорін.