Головна Новини Політика внутрішня політика Танці навколо Ситника: коли звільнять голову НАБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Танці навколо Ситника: коли звільнять голову НАБУ

«Коментарі» розбиралися, чому Володимир Зеленський пообіцяв залишити Артема Ситника головою НАБУ

27 листопада 2020, 15:41
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський запевнив послів країн Великої сімки (G7), що директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник залишатиметься на посаді, незважаючи на визнання його призначення неконституційним. Є думка, що президент дає такі гарантії під тиском колективного Заходу, до того ж, знову почали зміцнювати свої позиції "соросята". Про що, наприклад, може свідчити повернення екс-міністра економіки Тимофія Милованова у велику політику. Про що говорять ці тенденції і до чого все це може призвести — "Коментарі" розбиралися з експертами.

Танці навколо Ситника: коли звільнять голову НАБУ

Наслідки виборів США

Політолог Андрій Золотарьов вважає те, що відбувається відображенням результатів виборів президента США.

"Після повернення до влади демократів, українські агенти колективного Заходу в особі тих же пташенят гнізда Джордж Сороса, піднеслися духом і активно зайнялися зміцненням своїх позицій. В тому числі, використовуючи шантаж президента, запевняючи, що він розвалює антикорупційну вертикаль і потурає старим політикам. Хоча насправді це не так ", — говорить політолог.

За його словами, заява Зеленського, що Ситник, незважаючи на всі наявні до нього питання (і щодо призначення, і щодо викриття в корупційній діяльності), залишиться на посаді, демонструє, що український президент відверто пасує перед колективним Заходом.

"Тим часом, екс-посол Канади в Україні Роман Вашук під час недавньої лекції прямо звинуватив колективний Захід в реформаторському більшовизм. А саме — що той ставить антикорупційну боротьбу (в своєму розумінні цього слова) вище за Конституцію, вище закону, вище права, — продовжує Андрій Золотарьов. — Те, що робить Захід зі створеної ним в Україні антикорупційної вертикаллю, показує, що він розглядає її не як інструмент боротьби з корупцією. Швидше — як інструмент контролю і впливу на українські політично і ділові кола. Для мене очевидно, що президентство Джо Байдена призведе до вирішальної сутички між українським олігархічним Хижаком і заокеанським Чужим. При цьому український олігархат, натворити немало бід, в цій ситуації виступає останнім оплотом нашого суверенітету. Саме сумно, що хто б не переміг — українці вже програли ".

Вплив Заходу або дефіцит кадрів

Заява Зеленського про Ситник пов'язано якщо не з прямим тиском Заходу, то з потенційними ризиками цього тиску, вважає політичний експерт Дмитро Воронков.

"Вже зрозуміло, що Україна в цьому році навряд чи отримає транш МВФ. Такий собі своєрідний натяк — треба слухатися! Ось Зеленський і намагається показати, що він як би слухається, що намагається згладити галас після скандальних рішень Конституційного суду щодо антикорупційної вертикалі ", — зазначає експерт.

Він підкреслює, що через надлишок уваги навколо антикорупційної теми страждає економіка, кредитні інтереси України. І не виключає, що рішення по Ситнику — тимчасове.

"Не виключаю, що воно прийнято як ситуативне. Не здивуюся, якщо через якийсь час президент перегляне свою позицію, — говорить Дмитро Воронков. — Адже багато питань і навколо призначення Ситника, і навколо взагалі його фігури. До того ж, саме НАБУ було створено на швидку руку. Потрібні серйозні законодавчі доопрацювання ".

Що стосується "повстання Сорос", то Дмитро Воронков вважає цей термін штучним. На його думку, немає підстав говорити, що у того ж Джорджа Сороса є якісь глобальні цікаві в Україні.

"Пов'язувати зростання впливу Заходу з призначенням Милованова радником глави ОП навряд чи варто. Тут мова скоріше про тотальному дефіциті кадрів, — зазначає експерт. — Ну, а наша залежність від Заходу — і так не секрет. І це нормально, з урахуванням наших умов і нашої політики "

Нагадаємо, сьогодні суд в Києві ухвалив звільнити Ситника з посади директора НАБУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

гость

27 листопада 2020, 17:26

Артемку не уволят. Он еще нужен хозяевам Украины. А у нашего гаранта еще фаберже не отросли ( да и не отрастут уже, они либо есть, либо их нет ), чтобы кулаком по столу, всех на ... и дать понять кто в доме хозяин. Артемка покемончик в чьих то руках .... Мне за державу обидно.

1

27 листопада 2020, 16:14

Где находится та помойка, на которой вы "экспертов" ищете?


Новини