Головна Новини Політика внутрішня політика Судова криза в Україні: наскільки ймовірним є соціальний вибух
commentss НОВИНИ Всі новини

Судова криза в Україні: наскільки ймовірним є соціальний вибух

Скандальні рішення Конституційного суду несуть небезпеки для України

3 листопада 2020, 10:31 comments1058
Поділіться публікацією:

Судова криза в Україні назрівала вже давно. Відповідно до соцопитування, яке проводилося у вересні Центром Разумкова та Фондом "Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва", 77,5% респондентів висловило свою недовіру до судів усіх інстанцій. Останньою краплею стало рішення КСУ про скасування е-декларацій. Обурені громадяни стали виходити на мітинги протесту. Володимир Зеленський своєю чергою зазначив, що КСУ продемонстрував, наскільки брудна політика в нашій країні і як не можна діяти в сучасному світі. Крім того, він вважає, що подібні рішення Суду не сприяють дотриманню законів у країні та не дозволяють дотримуватися чесної політичної конкуренції.

Судова криза в Україні: наскільки ймовірним є соціальний вибух

"Ситуація з КСУ підтвердила наявність клановості в Україні"

"При цьому ряд аналітичних доповідей заявляють про негативну тенденцію, яка призвела до того, що Україна займає 1 місце в Європі за рівнем корупції. Такі показники сильно б'ють нашому міжнародному іміджу. Україна давно не відповідає демократичним стандартам життя суспільства, — підкреслює політолог Наталія Білоус. — Ситуація з Конституційним судом України показала ще раз, що в нашій країні діє система кланів, які не відстоюють інтереси рядових українців. Володимир Зеленський буде намагатися утримати свої позиція і показати світу, що він — борець з корупцією в Конституційному суді. Але, швидше за все, зараз він може отримати лише точкову підтримку серед свого електорального ядра".

На думку Наталії Білоус, ситуація може призвести до проведення дострокових парламентських виборів уже навесні 2021 року.

"Але важко повірити, що в найближчі роки українські суди стануть незалежним органом і будуть слідувати букві закону, — каже експерт. — Як показала практика, скільки антикорупційних органів ні створюй, але зловживання посадовими повноваженнями буде відбуватися. Це ментальна проблема людей, які народилися в ХХ столітті та своє життя пов'язують з корупцією, ще з моменту народження. На жаль, Україна в черговий раз демонструє, що, маючи багаті ресурси, знаходиться в позиції раба, який без уявних реформ не зможе отримати кредити МВФ".

"Запит суспільства на справедливість"

Політтехнолог Борис Тизенгаузен вважає, що особливих поступок з боку Зеленського для того, щоб провести через парламент законопроект, що урезонити КСУ, не знадобиться.

"Є давній негатив стосовно судової системи. Більшість громадян (і це демонструють всі опитування) вважають, що суди у нас працюють не так, як повинні. Що вони корумповані. А тут ситуація: з одного боку судді, які скасовують кримінальне покарання за незаконне збагачення, "заморожують" ситуацію з деклараціями, щоб чиновники могли і далі ховати свої квартири і машини. З іншого — депутати, які можуть якось на КСУ вплинути. У тому числі регламентують рішеннями, включаючи кворум. Чим зроблять, з точки зору суспільства, добру справу, покаравши "негідників суддів". Сумніваюся, що якісь фракції (крім, зрозуміло, нардепів ОПЗЖ і деяких інших, які подали в КСУ то саме уявлення, через який зараз стільки шуму), не підтримають цю благу з точки зору суспільства ініціативу", — каже Борис Тизенгаузен.

На думку експерта, звинувачення на адресу Зеленського щодо неконституційності його пропозицій і кроків щодо КСУ також звучать в основному з боку представників ОПЗЖ.

"Варто розуміти, що в Україні буква закону часто не так впливає на прийняття рішень, як запит суспільства на справедливість, — підкреслює Борис Тизенгаузен. — Можна згадати, як Зеленського звинувачували в неконституційних кроків під час дострокового розпуску парламенту минулого скликання. Але тоді суспільство його підтримало".

Як повідомляв портал "Коментарі", Президент України Володимир Зеленський назвав рішення Конституційного Суду України (КСУ) щодо антикорупційного законодавства "публічним проявом змови частини старих еліт і олігархів проти президента і країни". За його словами, зберегти корупцію в Україні можна лише при наявності слабкого президента і слабкої держави.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини