Головна Новини Політика внутрішня політика Сьома річниця Майдану: Венедіктова звітує про понад 80 справ у суді
commentss НОВИНИ Всі новини

Сьома річниця Майдану: Венедіктова звітує про понад 80 справ у суді

Венедіктова повідомила, що наразі Департамент у справах Майдану здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у 60 кримінальних провадженнях, що охоплюють понад 4300 випадків правопорушень

20 листопада 2020, 15:05
Поділіться публікацією:








Генеральний прокурор Ірина Венедіктова виступила зі звітом у відеозверненні, в якому проінформувала про статус розгляду судових справ, пов’язаних з Майданом. Відтак Державне бюро розслідувань наразі веде слідство у 60-ти справах Майдану, а 86 справ уже слухаються в судах.

Сьома річниця Майдану: Венедіктова звітує про понад 80 справ у суді

Фото: zik.ua

Венедіктова повідомила, що наразі Департамент у справах Майдану здійснює  процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у 60-ти кримінальних провадженнях, що охоплюють понад 4300 випадків правопорушень. До судів першої інстанції ведеться підтримка публічного обвинувачення у 86-ти судових справах стосовно 176 осіб.

У 2020 році відповідні органи повідомили про підозру 37 осіб, з них — 26 правоохоронців, 3 суддів та 8 громадян. 

Повідомляється, що органи судової влади заочно обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою 27 підозрюваним, з яких 22 колишні правоохоронці, 4 колишніх чиновників та цивільного громадянина. Згідно із клопотанням прокурорів обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою експрезидента за підозрою в узурпації влади та колишнього голови Служби безпеки, міністру оборони та міністру внутрішніх справ. Особам інкримінується організація умисних вбивств, замахів на вбивство протестуючих та терористичних актів у період між 18- 20 лютим 2014 року.

Генпрокурор наголосила, що з початку 2020 року прокуратура отримала дозволи суду на здійснення досудових розслідувань щодо  п’яти колишніх "беркутівців", яких запідозрили в умисних вбивствах 48 людей та замахів на 80 осіб, тероризму та інших злочинів 20 лютого 2014 року. 

Прокурори отримали рішення щодо заочного судового розгляду у справах Майдану. Мова йде про одержання дозволу суду на спеціальне судове провадження у справі за обвинуваченням "беркутівця" у перевищені влади та службових повноважень біля на вулиці Банковій під час подій 1 грудня 2013 року.

Ірина Венедіктова повідомила, що Департамент у справах Майдану скерував до суду 19 обвинувальних актів щодо 25 осіб, серед яких 6 суддів і 13 працівників правоохоронних органів. 

З початку розслідування справ Майдану прокурори направили 110 обвинувальних актів стосовно 206 громадян, з них 21 обвинувальні вироки набули чинності. З  обласних органів прокуратури до суду надійшло 106 обвинувальних актів щодо 123 громадян, з яких чинними є вироки щодо 24 осіб.

За словами Генпрокурора Венедіктової, останні роки ухвалено всього кілька десятків вироків через завантаженість органів судової влади та недоліків кримінального процесуального законодавства.


Раніше "Коментарі" повідомляли, що голова української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук розповів, чи можливі вибори 2021 на окупованих територіях.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини