Головна Новини Політика внутрішня політика Що дасть українській енергетиці призначення Вітренка: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що дасть українській енергетиці призначення Вітренка: думки експертів

Які дії може зробити Юрій Вітренко на своїй новій посаді розбиралися українські експерти

23 грудня 2020, 14:25
Поділіться публікацією:

Не зумівши пробити кандидатуру колишнього виконавчого директора НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка через Раду, уряд призначив його в.о. міністра енергетики. Про те, що за війна йде навколо Вітренко, чому Зеленському і Ко так важливо зробити його міністром і якими наслідками це загрожує — про це міркували українські експерти.

Що дасть українській енергетиці призначення Вітренка: думки експертів

"Прихід Вітренка посилить позиції Офісу президента"

Директор Українського інституту політики (УІП) Руслан Бортник пояснює війну навколо Вітренко тим, що його прихід (навіть на посаду в.о. міністра) означає нове переформатування всього енергетичного сектора України.

"А в цьому секторі у нас задіяні кілька груп інтересів. Перша — "західні партнери", які впливають на Нафтогаз і присутні (як приватні інвестиції) в "зеленій енергетиці". Друга — ДТЕК Ахметова. Третя група "Приват" — люди Коломойського, що знаходяться, в тому числі в Нафтогазі. Такий розклад визначає боротьбу між трьома ключовими видами генерації — атомниками, тепловиками і "зеленою енергетикою", яку фактично дотує держава коштом тих же атомників".

На тлі зовнішнього тиску і тиску вітчизняних фінансово-промислових груп (ФПГ), на владу йде серйозний внутрішній соціальний тиск — з боку суспільства, яке вимагає зниження тарифів (тоді як їх, навпаки, мають намір підвищувати).

"Всі процеси, — зазначає Руслан Бортник, — відбувається без впливу команди Зеленського. Вона тільки умовно за все відповідає, але серйозного впливу на енергосектор не має. Так що прихід Вітренко повинен стати посиленням впливу Офісу президента на енергетичну сферу. Що має на увазі перерозподіл енергетичних активів, балансування олігархів і західних партнерів в Нафтогазі. Тому багато — проти".

"Призначення Вітренка призведе до нового підвищення тарифів"

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає, що в ситуації навколо Вітренко ми бачимо, що одна з ФПГ (швидше за все, мова про групу "Приват") намагається пролобіювати необхідного їм кандидатуру.

"Однак ця кандидатура не знаходить (і, можливо, не знайде) підтримки в парламенті, — прогнозує експерт. — Мене дивує у всій цій історії наполегливі спроби продавити кандидатуру через Офіс президента (ОП), який у нас не є структурою виконавчої влади. Проглядається і очевидний конфлікт інтересів, який був у Вітренка в ході його судового розгляду з Нафтогазом (по суті, держкомпанією, хоч Нафтогаз такою себе не вважає). У результаті конфлікт дивно швидко вирішилася — і мене особисто здивувало, що Нафтогаз відмовився від своєї позиції, яку відставив суді — не виплачувати Вітренку другу частину боргу по преміях".

Дмитро Марунич підкреслює, що призначення Вітренка може принести проблеми побутовим споживачам.

"Вітренко заявляв, що він є прихильником соціально-демократичних підходів. Але насправді є яскравим представником вкрай ліберальної ідеології. І його призначення на пост міністра означатиме подальше підвищення тарифів на всі види енергоносіїв, — зазначає експерт. — Поки неясно, навіщо Вітренку знадобилося втручатися у цю сварку, яка трапилася після спроб його призначити. Можливо, робить це, в тому рахунку, щоб особисто насолити пану Коболєву (голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв — прим. Ред.), З яким у нього близько 2 років конфлікт".

Раніше "Коментарі" писали про те, що екс-глава "Нафтогазу" Юрій Вітренко буде премійований 4 млн доларів за ведення процесу і його виграш в Стокгольмському арбітражному суді. Відомо, що українська компанія відсудила у російського "Газпрому" 5 млрд доларів за результатами транзитного арбітражу. Дану інформацію не стала заперечувати заступник голови "Слуг народу" Євгенія Кравчук. За її словами, Вітренко не користується любов'ю в "Газпромі" і має повне право на дану винагороду. За словами Кравчук, дана сума грошей відправиться в казну держави й протягом трьох років частинами буде виплачена. Також стало відомо, що днями буде проведено голосування за призначення Вітренка міністром енергетики.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Влад

23 грудня 2020, 18:15

За все эти игры олигархов и "западных партнеров" заплатит народ со своего кармана. Все это будет длиться, пока не возьмем в руки дубинки и не поотбиваем им головешки.


Новини