Головна Новини Політика внутрішня політика Смерть Кернеса: що буде з кріслом мера Харкова
commentss НОВИНИ Всі новини

Смерть Кернеса: що буде з кріслом мера Харкова

Українські експерти прокоментували смерть Геннадія Кернеса в аспекті політичного життя Харкова

17 грудня 2020, 16:04 comments1170
Поділіться публікацією:

Мер Хaркoвa Геннадій Кернес, який перебував нa тривалому лікуванні в німецькій клініці Шаріте, помер. Про це повідомив товариш міського голови й підприємець Павло Фукс в Телеграм. Серце міського голови зупинилося на 62-му році життя. Про те, що означає трагічний відхід Геннадія Кернеса і що буде з кріслом глави міста читачам "Коментарів" розповіли експерти.

Смерть Кернеса: що буде з кріслом мера Харкова

"Команді Кернеса доведеться непросто"

Політичний експерт Олександр Савченко вважає, що для Харкова смерть Кернеса — це певний момент істини.

"Кернес мав власний електорат, своє бачення розвитку міста Харкова, — підкреслює експерт. — Він був прихильником того, що не все, що було раніше, за часів СРСР, було погано. Так, одне з ключових місць Харкова — парк Горького — був повністю відновлений саме при Кернесу (який, нагадаю, керував містом з 2010 року). Як і арка, знакове місце на вході в парк, така собі візитка, яка була відображена на всіх фотоброшюрах з Харковом часів Радянського Союзу. Це був своєрідний знак того, що Кернес буде прихильником курсу відновлення Харкова і його інфраструктури. І він це робив".

За словами Олександра Савченка, Кернес об'єднуючи навколо себе багато в чому завдяки сильному характеру. І силових методів.

"Різні групи трималися при ньому разом не так через можливої вигоди (як це було і є в інших містах-мільйонниках), не заради вигідних тендерів або ще чого ... У Харкові все було трохи інакше, — зазначає експерт. — Кернес не завжди віддавав інтереси в місті на відпустку — заради своєї підтримки. Як правило, він надходив силовим чином — або ви зі мною, або проти мене. І багато в чому вигравав".

Зараз його команді доведеться непросто, вважає Олександра Савченко. Потрібно шукати нового яскравого лідера, новий "прапор". І все це — під пресингом тих, хто хоче влаштувати в Харкові переділ.

"Дві незручні кандидатури на пост мера"

На думку експерта, реально великими гравцями, впізнаваними персонами, які можуть претендувати на посаду міського голови Харкова, в цей момент є Михайло Добкін (екс-нардеп, колишній голова Харківської ОДА, колишній мер Харкова) і Олександр Фельдман (бізнесмен, який діє нардеп від ОПЗЖ, який став другим на виборах мера восени).

"Але обидві ці кандидатури — незручні для Зе-команди, — підкреслює Олександр Савченко. — При тому, що Добкін, який є зараз самостійним гравцем, має величезний досвід, розуміє, як розвивався і як може розвиватися місто. Але для Зеленського і Ко (та й не тільки для них) він — дратівливий чинник. До того ж в останні роки Добкін дещо дистанціювався від проблем Харкова, навіть поїхав до Києва".

Фельдман, на думку експерта, в першу чергу — бізнесмен, а в другу — політик. Але і він не сприймається представниками Зе-команди.

"Як може діяти в цьому випадку центральна влада? Відповідно до закону про місцеве самоврядування, в разі звільнення з посади міського голови у зв'язку з достроковим припиненням його повноважень або його смерті, повноваження мера здійснює секретар міськради. Тобто, місце Геннадія Кернеса тимчасово займе Ігор Терехов. Виконувати обов'язки міського голови він буде до нових позачергових виборів. А їх призначає парламент. Який нерідко затягував з цим, — зазначає Олександр Савченко. — Загалом, ми напередодні цікавої гри. Думаю, Харків і його еліти чекає великий струс. Не виключаючи навіть якийсь переділ зі свавіллям. Кланів, які бажають підпорядкувати Харків, вистачає. Як і тих, хто буде цьому активно чинити опір".

"Нові вибори призначає Рада, а вона може не поспішати"

Експерт Українського інституту політики (УІП) Валентин Гайдай вважає, що складно абстрагуватися від конспірології навколо смерті Кернеса.

"Деякий час ходили чутки, що він давно мертвий. Та й вся ситуація нагадує раптову відставку мера Кривого Рогу — Юрія Вілкула — який раптово пішов у відставку після свій перемоги (нібито проблеми з серцем). Поки бачимо два таких випадки. Але якщо буде повторюватися, можна говорити про тенденції, — вважає експерт. — Є версія, що Кернес помер до виборів, але це ретельно приховували, щоб провести на його авторитеті як можна більше людей з партії мера до міськради... Якщо будуть закриті похорони, з закритим труною — це дасть ще більше їжі для різного роду конспірологічних версій".

Що стосується битви за владу, то наразі, нагадує Валентин Гайдай, очевидно, що в.о. міського голови буде секретар міськради.

"Питання в тому — як довго у нас буде цей в.о. Нові вибори повинна призначити Рада. А вона може не поспішати, — вважає політолог. — У центральній владі немає сильної кандидатури на пост мера Харкова. Всі великі міста вона програла. І, швидше за все, боротьба за Харків буде йти без "слуг народу". Але партія влади може ситуативно підтримати того чи іншого кандидата. За певні "плюшки" з його боку. Однозначно, боротьба за крісло мера буде досить жорсткою. І розгорнеться вона, швидше за все, між особами, які асоціюються з Харковом. Наприклад, кандидатом від ОПЗЖ (той же Фельдман) і або Добкіним, або політиками з пулу Кернеса".

Як повідомляв портал "Коментарі" 16 вересня Кернеса відправили на лікування від COVID-19 в німецьку клініку Шаріте, де, за словами близьких і друзів, він знаходився весь час до смерті. 11 грудня стан здоров'я мера став гіршим, і громадськості повідомили, що у глави Харкова відмовили нирки. Його життя підтримували за допомогою стовідсоткового діалізу. Геннадій Кернес був міським головою Харкова протягом десяти років. На чергових виборах, в жовтні 2020 року, харків'яни знову переобрали Кернеса мером, при тому, що під час виборчої кампанії він не знаходився в місті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини