Головна Новини Політика внутрішня політика Силове звільнення Донбасу: чи є можливість виконати запропоноване в РНБО
commentss НОВИНИ Всі новини

Силове звільнення Донбасу: чи є можливість виконати запропоноване в РНБО

Експерти розповіли, наскільки актуальною є заява, озвучена Кривоносом

20 жовтня 2020, 11:24 comments1042
Поділіться публікацією:

Українські військовослужбовці готові виконати наказ про звільнення наших територій. Таку заяву зробив заступник секретаря Ради нацбезпеки та оборони України Сергій Кривонос. За його словами, Збройні сили лише чекають відповідного наказу президента Володимира Зеленського. "Коментарі" запитали експертів, чи можливий силовий сценарій звільнення окупованої частини Донбасу.

Силове звільнення Донбасу: чи є можливість виконати запропоноване в РНБО

"Подібні заяви з боку Кривоноса — скоріше політичні"

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгирьов звертає увагу, що Кривоніс не вперше робить резонансні заяви, які не відповідають позиції офіційного Києва.

"Більш того, в цей раз  як правдоподібний силовий сценарій Кривонос наводить операцію зі знищення міністра оборони т.зв. "ЛНР" Анащенка. І запевняє, що це справа рук наших сил спеціальних операцій. Насправді ССО не має до цього ніякого відношення. Тобто, як приклад нашої "сили" наводиться ситуація, яка не має відношення до дійсності", — зазначає Дмитро Снєгирьов.

Він підкреслює, що силовий сценарій залежить не стільки від політичної волі українського керівництва, скільки від зміни ситуації на міжнародній арені.

"На відміну від Карабаського сценарію, де після 30 років заморозки став можливий збройний варіант звільнення Азербайджаном територій, в нашому випадку це навряд чи можливо без внутрішніх потрясінь на території РФ. А також без ослаблення позицій РФ на міжнародній арені", — вважає експерт.

Він нагадує про факт масової паспортизації жителів окупованих територій. На думку Дмитра Снєгирьова, це доводить, що Росія залишає за собою право збройного втручання у внутрішні справи України під егідою "захисту громадян РФ". На цей момент, за даними ГІ "Права Справа", на окупованій частині Донеччини та Луганщини видано вже 350 тисяч російських паспортів. І процес паспортизації не вповільнюється.

До того ж відбувається постійне посилення збройних сил країни-агресора в безпосередній близькості від держкордону з Україною.

"Без значного ослаблення Росії озброєний сценарій щодо окупованих і анексованих територій навряд чи можливий, — резюмує Дмитро Снєгирьов. — Подібні заяви з боку Кривоноса — скоріше політичні. Тим більше, що він міцно асоціюється з експрезидентом Порошенком. Наскільки допустимі такі висловлювання з вуст держслужбовця? Тут оцінку має давати керівництво РНБО. Це не перша популістська заява Кривоноса, яка демонструє своєрідну фронду, дозволяє собі ставити під сумнів курс України на дипломатичне вирішення проблеми. Думаю, це сценарій, в якому Кривонос грає роль виконавця. А текстовий супровід, швидше за все, пишуть абсолютно сторонні люди — з команди Порошенка".

"Варіант силового звільнення ОРДЛО — це війна з застосування всіх сил озброєння"

Експерт з національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия впевнений, що наслідками спроби силового звільнення Донбасу стане повноцінна війна. З усіма наслідками, що випливають.

"Не зовсім розумію цю заяву Кривоноса. Варіант силового звільнення ОРДЛО — це війна з застосування всіх сил озброєння. А що таке звільнення міського масиву, де знаходяться бойові та цивільні елементи? Такий варіант був в Чечні з Грозним. Чи готові ми до таких наслідків? Йтиметься про десятки, а то й про сотні тисяч загиблих з нашого боку. Це — та ціна, яку доведеться заплатити, якщо ми хочемо звільнення цієї території військовими методами", — попереджає Іраклій Джанашия.

На думку експерта, такі заяви, як зробив Кривонос, — це чистий піар. Але і показник типу — ми готові щось робити, а президент не готовий. Він нібито нас стримує, а ми в будь-який час.

"Ми зараз бачимо такий сценарій в Нагірному Карабасі. Потрібно перевершувати противника кількісно, технологічно. Ні в першому, ні в другому  випадку ми не перевершуємо. Так само як стратегічно, — підкреслює Іраклій Джанашия. — Ми не готові до такої війни — і точно не зможемо її виграти. Адже воюємо не просто з бойовиками "ЛДНР", а з Росією, яка стоїть за їх спиною. Втім, наш противник зараз також не готовий до повномасштабної війни. Але це вже — інша історія".

"Потрібно шукати дипломатичний шлях"

Наскільки зрозуміло із заяв керівництва держави, виключно військовий сценарій в ОРДЛО не розглядається українською стороною. Адже це призведе до підвищеної військової ескалації з РФ. На цьому акцентує аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, представник Національної платформи для діалогу про мир і безпечну реінтеграцію Юлія Тищенко.

"Тому щодо тимчасово окупованих територій триває довгий переговорний процес в рамках Нормандського і Мінського форматів, — зазначає експерт. — Зараз, попри режим припинення вогню, фіксуються обстріли українських позицій. Зрозуміло чому — для російської сторони невигідно сьогодні повноцінне врегулювання ситуації. ОРДЛО були та залишаються для РФ способом тиску на Україну заради досягнення політичних цілей російської сторони".

Але потрібно шукати дипломатичний шлях, упевнена аналітик. Тому пропонуються нові й нові варіанти, розглядається можливість залучення нових учасників переговорів, модераторів процесу.

"Виключно військові сценарії призведуть до людських жертв, руйнувань і подальшої ескалації російсько-українського конфлікту, — підкреслює Юлія Тищенко. — Вони не входять в пакет тих переговорних методів, які є в мінських домовленостях. І невиконання яких призвело до нових санкцій проти РФ".

Раніше ми розібралися, чим може допомогти Україні вільна економічна зона на Донбасі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини