Міністр екології заявив, що заборонять в Україні після пластикових пакетів: без цього можна обійтись

Українці вже готові до відмови від шкідливого пластику

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський розповів порталу "Коментарі", що ще можуть заборонити після скасування використання пластикових пакетів. За його словами, часто спочатку йде свідомість, а потім регуляція, але разом з тим українці вже готові до відмови від шкідливого пластику.

"Швидше за все заборонять те, без чого можна обійтись. Дуже тішить, що люди все менше використовують одноразовий пластик. У деяких кафе навіть існують знижки, коли приходиш зі своєю тарою", - каже міністр екології.

І додає, що пообіцяв президенту, що до вересня розроблять законопроект, за допомогою якого українці зможуть відмовитись від одноразового пластику. За словами Абрамовського, при розробці документу проводили тривалі дискусії, хтось пропонував заборонити використання будь-якого пластику, хтось частково (тобто спершу поліетиленові пакети). Хотіли заборонити також вушні палички і вологі серветки.

"Щось замінити, від чогось відмовитись взагалі. В принципі, люди готові до цього. Заборонили відходи, заборонили пластикові пакети, нещодавно вийшла ЄС встановлює перелік відходів, класифікацію операцій поводження з відходами. Найпростіше, що можна зробити - це приєднатися до цієї директиви. Так, ми не зобов’язані, як країна, але це правильно і розумно в контексті ієрархії управління відходами", - зазначає Абрамовський.

В Україні з 10 березня 2022 року набуде чинності заборона на використання в торгівлі тонких (товщина стінок 15-50 мікрометрів), оксорозкладних (містять добавки, завдяки яким швидше розпадаються на мікропластик) та надтонких пластикових пакетів. ... Усі інші пластикові пакети будуть заборонені.

Нагадаємо, коли в Україні почне діяти заборона пластикових пакетів.