Головна Новини Політика внутрішня політика Розпуск Верховної Ради: коли, навіщо і кому вигідно
commentss НОВИНИ Всі новини

Розпуск Верховної Ради: коли, навіщо і кому вигідно

Про те, які партії прагнуть дострокових виборів, розповіли експерти

5 лютого 2021, 12:46
Поділіться публікацією:

Згідно з даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", ідею розпуску Верховної Ради і дострокові перевибори підтримують 63% українців. Навіть більше, ніж відставку Кабміну (62%). Кому зараз вигідні дострокові вибори, хто буде намагатися їх уникнути і за яких умов вони можуть відбутися — на ці питання відповіли українські експерти.

Розпуск Верховної Ради: коли, навіщо і кому вигідно

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Підстав для розпуску парламенту зараз немає"

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Анна Малкіна підкреслює, що ідея розпуску ВРУ і саморозпуск — різні речі.

"Підтримка людьми дострокового припинення повноважень вищих державних органів обумовлена розчаруванням в діях влади, яке завжди настає після чарівності. Але для практичної реалізації даної ідеї необхідні юридичні підстави. А їх, як ми знаємо, три — і вони записані в Конституції. Пов'язані ці підстави з неможливістю утворення коаліції, неможливістю призначення прем'єр-міністра і неможливістю проведення пленарних засідань протягом 30 днів, — пояснює Анна Малкіна. — Цих підстав зараз немає".

На думку політолога, розпустити Верховну Раду на свій розсуд президент не може та й не зацікавлений. Адже показати хороший результат на дострокових виборах пропрезидентської партії "Слуга народу" не вдасться. А, значить, владу і вплив у вищому законодавчому органі буде втрачено.

"Серед зацікавлених у дострокових виборах гравців — все" старі "парламентські партії, — підкреслює Ганна Малкіна. — Це "Європейська солідарність", "Батьківщина", ОПЗЖ, які поступово повертають свій втрачений на минулих виборах електорат. Це і партії, які мали шанси зайти в парламент на попередніх виборах — "Сила і честь", "Свобода", "Громадянська позиція". Це і нові партії-проекти лідерського типу — Українська стратегія, партія Шарія і їм подібні. Це і партії-проекти, які будуть анонсовані найближчим часом, судячи з амбітного ролика про початок сесії Верховної Ради за участю Разумкова".

При цьому, підкреслює політолог, немає нічого більш постійного, ніж тимчасове.

Анна Малкіна нагадує: "Про дострокові вибори парламенту попереднього скликання стали говорити на наступний день після оголошення результатів виборів. В реальності припинення його повноважень відбулося за пів року до закінчення каденції. І розпуск поточного складу ВРУ навряд чи відбудеться найближчим часом, попри результати опитувань і настрої населення".

"Розпуск цього скликання ВР — питання часу"

Політичний експерт Михайло Железняк сумнівається в достовірності наведених в соцдослідженнях даних. А ось в дострокових парламентських виборах — не сумнівається.

"Ми чудово розуміємо, хто управляє рейтингами та дослідженнями. Хто їх замовляє, у кого є гроші, той і "замовляє музику". Як правило, це робили і роблять правлячі партії. Або їх яскраві опоненти. Але якщо достовірність рейтингів можна і потрібно ставити під сумнів, то тренд на масове невдоволення виборцями правлячою партією — у наявності ", — підкреслює експерт.

Процес, за його словами, лише підсилює яскраво виражене бродіння всередині фракції "Слуги народу", виключення з фракції Дубинського, санкції проти телеканалів, введені указом Зеленського.

"Думаю, розпуск цього скликання ВР — неминучий. Питання часу, — зазначає Михайло Железняк. — Якщо Зеленському доведеться вибирати, коли запустити цей процес, ставка, думаю, буде зроблена на літо у зв'язку з низькою виборчою явкою. Для СН це якийсь шанс залишитися на плаву".

Як повідомляв портал "Коментарі", останнім часом в суспільстві все частіше обговорюють сольну політичну кар'єру голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. Подейкують, що він може об'єднатися з кимось із політсил або сформувати свою. Про те, хто і чому розкручує "проект Разумкова" розповіли читачам "Коментарів" українські експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини