РНБО ухвалила проект стратегії деокупацію Криму, але він до цих пір не опублікований

За словами секретаря РНБО України Олексія Данилова, робота над документом тривала більше року

Рада національної безпеки і оборони України ухвалила проєкт "Стратегії деокупацію і реінтеграції тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь". Повідомлення про появу такого документа викликало неоднозначні оцінки.


Так, глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, який брав участь в роботі над Стратегією, заявив, що ряд принципових пропозицій Меджлісу туди не увійшли. Зокрема, за його словами, члени Меджлісу пропонували включити до переліку завдань документа захист і реалізацію невід'ємного права на самовизначення кримськотатарського народу в складі суверенної і незалежної Української держави.


Обурюється і заступник гендиректора телеканалу ATR, журналіст Айдер Муждабаев, який пропонує йти "російським лісом разом зі стратегією-імітацією, розрахованої незрозуміло на що / кого" тим, хто "написали стратегію повернення Криму без кримських татар, просто як би не маючи нас на увазі ".


Глава правління БО "Інститут чорноморських стратегічних досліджень", експерт з питань тимчасово окупованих територій Юрій Смілянський, звернув увагу видання "Коментарі", що текст Стратегії досі не опублікований. Хоч секретар РНБО Олексій Данилов запевняв, що з цим документом всі зможуть ознайомитися найближчим часом.


"Як можна оцінити текст, якого в публічній площині не існує? За словами зацікавлених осіб, які інтерпретують ситуацію під свої інтереси? Влада свого домоглася якоюсь мірою - інформаційний шум навколо порожнього місця (відсутнього предмета обговорення) ", - зазначає Юрій Смілянський.


На його думку, ситуація з так званим "історичним документом" (так Стратегію назвав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба - прим. Ред.) Дуже сильно нагадує спецоперацію з відвернення суспільної уваги від виходу фільму-розслідування про "вагнергейту".


Нагадаємо, що раніше український журналіст Дмитро Гордон розкрив секрет, що мав на увазі під "доленосним важким днем" для всієї України, який повинен настати в понеділок, 15 березня. За його словами, мова про швидкий вихід фільму від розслідувачів Bellingcat про провалену спецоперацію по затриманню "вагнеровцев". А провалена вона була нібито через зраду всередині українського керівництва.