Головна Новини Політика внутрішня політика Референдум по Криму і Донбасу: ризики і побоювання влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Референдум по Криму і Донбасу: ризики і побоювання влади

Пропозицію Кравчука про референдум по Криму і Донбасу прокоментували українські експерти

2 лютого 2021, 15:00
Поділіться публікацією:

Голова української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з врегулювання на окупованій частині Донбасу, перший президент України Леонід Кравчук пропонує провести всеукраїнський референдум з питань, що стосуються окупованих територій Донбасу і Криму. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що цього робити не потрібно. У кого вистачить хоробрості виставити на референдум питання по Донбасу і Криму, чи зважиться влада на таке опитування українців — в цих питаннях розбиралися експерти.

Референдум по Криму і Донбасу: ризики і побоювання влади

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Референдум — високі ризики для влади"

Доктор юридичних наук, колишній постійний представник президента України в АР Крим Борис Бабин не впевнений, що якісь фундаментальні питання по Криму і Донбасу дійсно будуть винесені на референдум.

"Адже якщо необхідна для його організаторів "думка народу" буде суперечити вимогам Конституції про унітарну українську державу, то такий референдум проводити прямо забороняє закон, — пояснює Борис Бабин. — Виносити ж на референдум щось типу "чи підтримуєте ви якийсь план врегулювання" досить ризиковано тим, що виборець таке може і не підтримати. Або ж "підтримати" але зі скандалами, фальсифікаціями та мінімальною явкою. Що політично буде ще гірше, в тому числі і для ініціаторів такого процесу".

Експерт нагадує, що ми вже спостерігали "президентське опитування" на місцевих виборах 2020 року, де серед іншого ставилося питання про "вільну економічну зону" на Донбасі.

"На це питання опитувальника, з усіма можливими особливостями підрахунку заходу, який проводився фактично "на коліні", більшість учасників все ж сказали" ні "(47% проти 46%). А на референдумі з мінімальними гарантіями підрахунку голосів і агітації — цифри будуть ще значнішими. На користь національних інтересів, а не чиїхось побажань", — резюмує Борис Бабин.

"Влада експлуатує громадську думку"

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко звертає увагу, що поки не ясно, яке саме питання по Донбасу і Криму Леонід Кравчук пропонує винести на референдум.

"Якщо питання територіальної цілісності — відмова від окупованих територій РФ або їх відстоювання, то, по-перше, свіжоприйнятий закон про народовладдя через референдум забороняє відчужувати українські території (відповідно до закону, можна виносити питання про зміну території України, але не можна — про порушення державного суверенітету, територіальної цілісності, тобто, мається на увазі, що збільшити територію можна, а зменшити не можна — прим. ред.). А по-друге, відповідь українців буде очевидним — це території нашої держави", — пояснює Богдан Петренко.

Якщо ж мова йде про процедуру повернення тимчасово окупованих територій — не зрозуміло, що саме буде виноситися на референдум, відзначає експерт.

"Стратегія? Мінські угоди? Спочатку вибори, потім кордон? Тут вже від побудови самого питання багато в чому будуть залежати і наслідки, — підкреслює Богдан Петренко. — Плюс, безумовно — маніпулювання з боку ЗМІ, контрольованих проросійськими силами".

На думку конфліктолога, нинішня влада боїться щось робити у вирішенні конфлікту з Росією — і перекладає відповідальність на громадську думку. У тому числі і на референдум.

"Замість того, щоб формувати думки, смисли в національних інтересах, влада просто експлуатує громадську думку. І як наслідок — часто діє з бажання домогтися тактичних успіхів шляхом стратегічних поразок", — резюмує Богдан Петренко.

Як повідомляв портал "Коментарі", Голова Верховної Ради Дмитро Разумков прокоментував заяву першого президента України та голови української делегації в мінській ТКГ Леоніда Кравчука про те, що потрібно провести референдум з питання Криму та Донбасу.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Nedim Khalilov

2 лютого 2021, 15:11

мне не понятны не очень адекватные позиции т.н. политологов (особенно Бабин) и инициаторов референдумов: они что, - не знают и не понимают, что часть территорий Украины в зоне конфликта и в зоне оккупации? и они не знают, что Конституция Украины должна быть приостановлена, хотя бы по указанным зонам конфликта и оккупации?


Новини