Проплачені протести: спектакль або інструмент олігархів

Українські експерти висловили свою думку щодо проблеми проплачених протестних заходів

Мітинги протесту та інші масові заходи нерідко мають під собою чимале фінансування. То тут, то там спливають факти оплати участі в протестах та демонстраціях. Про актуальність даної проблеми в нашій країні, про те, хто ходить на мітинги за гроші і як з цим боротися розповіли читачам "Коментарів" українські експерти.

"За організацію платних мітингів відповідальність не передбачена"

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій вважає, що проплаченими акціями користується переважно олігархат. І робить це для симуляції підтримки в суспільстві своєї антинаціональної та корумпованої діяльності.

"Маючи кримінальні вузько приватні цілі, які йдуть всупереч інтересам більшості суспільства, олігархи за гроші наймають в цьому ж суспільстві різних людей, готових за гроші імітувати все, що завгодно. По суті, це використання імітації громадської думки на шкоду самому суспільству. Тобто - величезне спотворення принципів демократії", - зазначає Олександр Палій.

Він підкреслює, що у нас, на жаль, за це не передбачена ніяка відповідальність. Навіть для організаторів.

"І вороги суспільства і демократії цим користуються, - продовжує експерт. - Найбільш відомий випадок методичного використання цього фальсифікату - так звані "бабусі рабіновича", які роками використовували в просуванні приватних інтересів... Щодо розцінок, то вони бувають погодинні та поденні. Як правило, вони не перевищують кількох сотень гривень в день. Найчастіше - до 200 на годину або 500 в день. Але буває, що організатори вимагають бійок, і тоді ціна зростає".

"Боротися з театральними постановками немає сенсу"

Експерт Української фабрики думки, фахівець в галузі соціальної політики та макроекономіки Юрій Гаврилечко підкреслює, що будь-яка акція протесту - це організований захід, а не спонтанний.

"Організація вимагає відповідного адміністрування. Адміністрування коштує грошей. Так що ніякої "проблеми" в цьому немає - ні в Україні, ні в якій би то не було іншій країні, - вважає експерт. - Якщо ж мова йде про те, що організація протестів є певним видом бізнесу, коли за гроші ви можете найняти "майданарбайтерів", готових розіграти виставу на вулиці, то це не має ні найменшого відношення до, власне, протестів. Це - театральна постановка. І брати в ній участь у масовці може хто завгодно. Знову таки, жодної проблеми в цьому немає, якщо не брати до уваги лицедійство".

На думку Юрія Гаврилечко, немає сенсу в боротьбі з театральними постановками. Він вважає, що це нагадує часи дикого Середньовіччя, коли з театром боролася церква, вважаючи акторів своїми конкурентами в боротьбі за уми населення.

"Чи може бути театральна постановка у вигляді протесту інструментом відволікання уваги від реальних проблем? Да може. Але тільки в тому випадку, якщо проблема локальна, тимчасова або стосується вузького кола осіб ", - резюмує експерт.

Як раніше повідомляв портал "Коментарі", українські підприємці знову зібралися на мітинг біля стін Верховної Ради. ФОПи протестують проти введення обов'язкових касових апаратів і вимагають від народних депутатів прийняти закони, що враховують інтереси малого і середнього бізнесу. Підтримати дані вимоги зібралося кілька тисяч осіб.