Головна Новини Політика внутрішня політика Пристрасті за повноваженнями в НБУ: зовнішнє управління або диктатура олігархів
commentss НОВИНИ Всі новини

Пристрасті за повноваженнями в НБУ: зовнішнє управління або диктатура олігархів

Про те, на що впливає зміна вертикалі влади в Нацбанку, розповіли експерти

14 грудня 2020, 12:34 comments1357
Поділіться публікацією:

Правління Національного банку України затвердило рішення про зміну розподілу вертикалей підпорядкування, зокрема скоротивши кількість підрозділів, які підпорядковані главі НБУ Кирилу Шевченку, приблизно на третину. Є думка, що цей крок говорить про продовження боротьби з "зовнішнім управлінням" і "диктатурою інвестбанкірів". Наскільки вірним можна вважати таке твердження і кому на руку урізати повноваження глави НБУ, про наслідки таких дій читачам "Коментарів" розповіли українські експерти.

Пристрасті за повноваженнями в НБУ: зовнішнє управління або диктатура олігархів

"Ніякого зовнішнього управління немає"

Аналітик, політолог, кандидат політичних наук Олеся Яхно впевнена: "Те, що відбувається в НБУ і навколо нього — це не боротьба з зовнішнім управлінням. Тому що ніякого зовнішнього управління немає. Це такий мем, який придумали наші олігархи, щоб списувати на нього своє небажання підкорятися певним правилам. Якщо під зовнішнім управлінням на увазі кредити, зовнішні запозичення, так це було завжди. У тому числі за прем'єрства Азарова. Але ні про яке зовнішнє управління тоді ніхто не говорив".

Реальність в тому, впевнена Олеся Яхно, що в Україні різко погіршується економічна ситуація. І влада просто не знає, що робити.

"Крім пандемії як медичної проблеми, ми зіткнулися з серйозною економічною кризою. Без зовнішніх запозичень Україна не справляється. А щоб отримувати подальше кредитування від МВФ, ми повинні виконати певні умови. У тому числі — забезпечити незалежність НБУ і антикорупційних органів, продемонструвати реальні боротьбу з корупцією і судову реформу. З цим — проблеми. Як і з новими траншами, — підкреслює аналітик. — Уже зрозуміло, що в цьому році більше грошей МВФ не буде. А щоб розраховувати на них у 2021-му, потрібен прогрес в реформах. У нас же можна говорити скоріше про їх відкат назад. Причому спроби звалити економічні проблеми на "попередників" вже не працюють. Обидва уряди при Зеленському демонструють дуже погані показники. Але ж при Порошенко обидва його уряду (і Яценюка, і Гройсмана) стикалися з набагато більшими проблемами, ніж нова влада при початку її правління".

Спроби змін в НБУ пов'язані, на думку Олесі Яхно, з бажанням влади отримати можливість в будь-який момент в ручному режимі задіяти механізми "порятунку". Які насправді лише заженуть економіку в ще більшу кризу — в середньостроковій і довгостроковій перспективі.

"Йдеться про те, що влада хоче отримати можливість включати друкарський верстат, коли їй буде завгодно, — пояснює аналітик. — Можливо, має місце й бажання колишніх власників Приватбанку отримати вигідні для себе рішення. Хоча б в українських судах. Але головне все ж — контроль за друкованим верстатом ".

"Без піни та зайвого скандалу"

Політолог Андрій Золотарьов впевнений, що справжніми цілями в даній ситуації стали заступник голови НБУ — Катерина Рожкова та Дмитро Сологуб.

"Вони дісталися нинішньому главі Нацбанку Кирилу Шевченку від попередника — Якова Смолія. І вже не раз "ябедничати" на Україну своїм "патронам". У тому числі — через інтерв'ю певним ЗМІ. Очевидним є факт, що вони пов'язані з командою Смолія, Гонтаревої. А через них — з Порошенком і тими, хто стоїть за ним. Серйозні інсайдери для своїх справжніх керівників, — зазначає Андрій Золотарьов. — Не знаю, чия ініціатива в команді Зеленського — так пограти з повноваженнями керівництва НБУ. Але хід правильний. І мова, підкреслю, не стільки про Шевченка, скільки саме про Сологуба і Рожкову. Чи не піднімаючи піну, не роблячи скандалу, їх повільно, але вірно, переміщують по горизонталі, перерозподіляють повноваження. Реальна влада йде з їх рук".

У підсумку, підкреслює Андрій Золотарьов, менеджмент колишнього керівництва НБУ буде займатися господарсько-побутовими питаннями або ринковими абстракціями. Не маючи минулого впливу на роботу банків.

"Віджимання від управління людей попередньої владної команди — хід цілком грамотний. І зроблений він досить акуратно, тому не викличе негативних наслідків, — вважає політолог. — Приклад того, як треба вирішувати подібні проблеми, "розрулювати" протиріччя з агентами впливу зовнішнього управління".

Тим часом, як повідомляв портал "Коментарі", Національний банк України опублікував рейтинг українських банківських установ, вивчивши фінансову статистику за третій квартал цього року. У список потрапили державні, приватні банки та фінансові установи з іноземним капіталом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

куку

14 грудня 2020, 17:30

да. сейчас в НБУ зашли агенты внешнего управления. это факт. пророссийское лобби там очень сильно. И пытается отжать всех , кто ему противится.

Украинец

14 грудня 2020, 13:56

Все идет по плану


Новини