Головна Новини Політика внутрішня політика Офіс президента «воює» з Віталієм Кличком: чим неугодний мер Києва
commentss НОВИНИ Всі новини

Офіс президента «воює» з Віталієм Кличком: чим неугодний мер Києва

Багато в чому розбіжності можуть бути пов'язані з імовірними президентськими амбіціями Кличко

25 лютого 2021, 13:37
Поділіться публікацією:

Ряд Telegram-каналів поширює інформацію, що заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, схоже, починає атакувати мера Києва Віталія Кличка. Як робив свого часу екс-глава ОПУ Андрій Богдан. Так, на "Свободі слова" він заявив, що в столиці "місцева влада обіцяє, просить гроші й нічого не робить" і тому центральна влада в рамках "Великого будівництва" сама добудовуватиме все. Назріває конфлікт між мером Києва та ОПУ? Або він і не згасав? Як буде діяти Кличко? Про це безпосередньо з експертами поспілкувалися кореспонденти "Коментарів". 

Офіс президента «воює» з Віталієм Кличком: чим неугодний мер Києва

Між Офісом президента і мером Кличком існує напруга. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

На Банковій Кличко сприймають з побоюванням

На думку політичного експерта Євгена Магди, прагнення Кирила Тимошенка "дістати", "вколоти" Віталія Кличка має під собою кілька складових.

"По-перше, як я розумію, Кирило Тимошенко почав боротьбу за крісло шефа президентського Офісу. І діями, спрямованими проти Віталія Кличка, він прагне продемонструвати серйозність своїх намірів — і завдавати удару по позиціях нинішнього глави ОП Андрія Єрмака, якого можна назвати ситуативним союзником Кличка", — пояснює Магда.

Другою причиною експерт бачить прагнення Тимошенка, який курує "Велике будівництво", взяти участь в реалізації низки інфраструктурних проектів, пов'язаних зі столицею.

"Третя причина, я думаю, полягає в бажанні Тимошенко показати свою цінність Зеленському. На Банковій Кличко із його досить високим рейтингом довіри сприймається з побоюванням — і це помітно", — підкреслює Євген Магда.

Кличко, на думку експерта, відповів на випади з боку ОПУ досить асиметрично.

"Його зустріч в Київраді зі спікером Верховної Ради Дмитром Разумковим, який має нерідко відмінну від ОП позицію з низки питань, є своєрідним сигналом Офісу президента. Кличко показує, що у нього теж можуть бути союзники і серйозні амбіції, — зазначає Євген Магда. — Поки рано говорити про політичний ринг, але підкилимна боротьба в Києві та навколо нього, безумовно, буде продовжуватися". 

Які шанси Кличка на президентство?

Політичний експерт Дмитро Воронков нагадує про попередній конфлікт ОПУ в особі Богдана і Кличка, пов'язаний з ініціативою з боку тодішнього глави Офісу президента відібрати у мера Києва повноваження. За його словами, це було швидше спробою отримати контроль над Києвом, поставивши на місце Кличка когось зі своїх людей. Але ті дії нової влади були занадто незграбні, вважає експерт.

"А ось сьогоднішні дії з боку Кирила Тимошенка більше нагадують дискредитаційну тактику. Що цілком може бути пов'язане з майбутніми президентськими виборами. Адже президентську піар-кампанію починають задовго до офіційного старту. Схоже, в ОП є небезпідставні побоювання, що Кличко висуне свою кандидатуру. А оскільки у Зеленського зараз вже далеко не 73% підтримки, його електорат легко розколоти і розмити на користь нових кандидатур. І на цьому тлі досить небезпечним для Зеленського може виглядати тандем Кличко-Разумков", — вважає Дмитро Воронков.

За його словами, про наявність політичних амбіцій у спікера парламенту Разумкова давно відомо. І його позиція (єдиний, хто утримався) на засіданні РНБО щодо блокування телеканалів Медведчука це тільки підтвердила.

"Також Разумков, відповідно до соцопитувань, користується найбільшою довірою, має один із найменших антирейтингів. Так, зараз його рейтинг нижче, ніж у Зеленського. Але якщо повідкушувати у чинного президента частину електорату, яка сумнівається, у Разумкова можуть з'явитися шанси, — вважає політексперт. — І Кличко якраз може бути в ролі того, хто відкушує, адже реальних перспектив на перемогу в президентських перегонах у столичного мера немає. Він не настільки користується всеукраїнською підтримкою. А відхопити частину президентського електорату може. А потім, в процесі виборчої гонки, зняти свою кандидатуру і на користь Разумкова. Тому, можливо, ми спостерігаємо формування негласного союзу на перспективу — Кличко і Разумков".

Дмитро Воронков вважає, що недавня зустріч Разумкова і Кличка в Київраді для тестування системи Рада-4 — це було не тільки про цю систему.

"Спікер ВР залишився задоволений роботою системи. І навіть щось сказав про необхідність оновлення системи з відбитком пальців у Верховній Раді. Тобто, по суті, похвалив Кличка. Так що думаю, нападки на мера зараз пов'язані саме з іграми навколо рейтингів, а також — із формуванням негласних антизеленських спілок з прицілом на майбутні президентські вибори", — резюмує експерт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, з якої причини в Офісі президента почалися масові звільнення.

Також на портал можна знайти інформацію про домовленості інших політиків, в тому числі й Віктора Медведчука з помічником президента РФ Владиславом Сурковим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини