Головна Новини Політика внутрішня політика Нові міністри: які перспективи Шкарлета і Левченко
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові міністри: які перспективи Шкарлета і Левченко

Призначення нових міністрів прокоментували українські експерти

18 грудня 2020, 11:46
Поділіться публікацією:

Верховна Рада призначила двох нових міністрів (освіти — Сергій Шкарлет, а також аграрної політики та продовольства — Роман Лещенко). І "прокотила" призначення Юрія Вітренка першим віце-прем'єром — міністром енергетики України. При цьому призначення Шкарлета викликало масу питань, а Вітренко "слуги" хочуть спробувати призначити ще раз. Українські експерти оцінили вироблені призначення і перспективи Шкарлета, Лещенко і Вітренко.

Нові міністри: які перспективи Шкарлета і Левченко

"Йде боротьба за гроші, а не за принципи"

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков підкреслює, що в освіті у нас — війна між активістами транснаціональних корпорацій і тими, хто хоче освоювати освітній бюджет самі, без іноземців.

"Йде боротьба за гроші, а зовсім не за якісь принципи, — зазначає експерт. — Якби проти Сергія Шкарлета не виникла тема плагіату, то знайшлося б ще щось (але все одно з обвинуваченням у плагіаті треба розібратися і поставити публічну точку). Шкарлет має досвід менеджменту в освіті. Все питання — чи зможе він вибудувати свою кадрову вертикаль і знайти спільну мову з ректорами впливових ВНЗ".

Експерт нагадує, що Роман Лещенко заходив на посаду аграрного міністра на хвилі антикорупційного скандалу. Минулого тижня стало відомо, що НАБУ і САП викрили "на гарячому" двох осіб, які намагалися підкупити Лещенко, колишнього на той момент головою Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру. Він нібито сам повідомив про це Антикорупціонер.

"Вважаю, цей скандал не останній в його діяльності, тому що ринок землі — це супергостра і суперласа тема. Якщо у міністра Лещенко складуться відносини з главою ОП Андрієм Єрмаком, то він цю тему осідлає. Чи не складуться — у нас буде новий аграрний міністр, благо окреме міністерство до цього часу вже запрацює", — прогнозує Олександр Кочетков.

Те, що Юрій Вітренко не отримав посаду з першого разу, нічого не означає, впевнений аналітик.

"Він сам — досвідчений і тертий, та і його, як обмовляють, старший партнер Ігор Коломойський вміє розігрувати багатоходівки. Вважаю, що швидке нове голосування по Вітренко буде успішним. І ось тоді почнеться головне — боротьба новопризначеного віце-прем'єра з керівництвом Нафтогазу і заодно з чинним прем'єром. Боротьба на виживання, в яку втягнеться й ОП на стороні Вітренко, а також МВФ і інші зовнішні партнери — на боці Андрія Коболєва. І важко повірити, що про біди нашої енергетики і про грабіжницькі комунальні тарифи в цій сутичці за великі гроші хтось згадає", — резюмує Олександр Кочетков.

"Зеленський вірить в прем'єр-міністра"

Політолог, генеральний директор Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник вважає, що нові призначення в Кабмін слід розглядати через призму того, що Зеленський вірить в прем'єра. І в думки тих фінансово-промислових груп, які стоять за Шмигалем.

"Якби Зеленський не вірив в Шмигаля, не було б таких призначень. Навіщо ж йти на репутаційні ризики, призначаючи людей до Кабміну, який повинен скоро піти? Відповідно, ці призначення свідчать про те, що чинний прем'єр пробуде на посаді ще як мінімум пів року. А то і до кінця наступного року", — зазначає Микола Мельник.

За його словами, спроба призначити Вітренко була негативно сприйнята Ахметовим, як і всією групою ДТЕК. І вони, припускає експерт, натиснули на певних обранців, щоб ті не підтримували цю кандидатуру.

"Для когось він був неприйнятний через певних ідеологічних складових (як для тих же представників "Голосу"), а у ряду "слуг" була орієнтація на певного олігарха і можливо фінансове стимулювання, щоб вони не підтримували це призначення", — вважає політолог.

Коментуючи призначення Шкарлета (226 голосів — мінімально можливе, через що досі сперечаються про можливість "кнопкодавство"), Микола Мельник зазначив, що той точно сильніше як управлінець і міністр у порівнянні з попередницею Ганною Новосад. Нагадаємо, що вона керувала Міносвіти з 29 серпня 2019 го по 4 березня 2020 го. Відзначилася низкою скандалів, в тому числі з приводу її поста в Facebook, де вона у відносно короткому тексті українською мовою зробила понад 10 помилок.

"Уряд Гончарука привчив Зеленського до того, що якщо ти призначаєш людину на пост — і він потім створює проблеми, ці проблеми рано чи пізно будуть твоїми. Думаю, у Зеленського прорахували всі ризики зі Шкарлетом. І вирішили, що "пожеж" від нього буде куди менше, ніж від когось іншого", — підкреслює політолог.

Що стосується Романа Лещенко, то Миколі Мельнику здається дивним призначати міністром людину, яка нещодавно фігурувала в корупційному скандалі.

"Але якщо людину призначають, попри корупційні скандали навколо, значить, є досить сильне лобі, — акцентує експерт. — Швидше за все, мова про тих, хто зацікавлений у майбутній земельну реформу, в тому числі в перепродажі державної землі. Можливо, це люди з категорії управлінців, депутатів, яких у нас називають "соросятами"".

Як повідомляв портал "Коментарі", за призначення повноцінним міністром освіти і науки України проголосувало 226 народних депутата, однак присягу Шкарлету довелося приймати під крики "Ганьба", які долинали з вуст членів партії "Голос". Як було відомо раніше, профільний комітет Верховної ради з питань освіти, науки та інновацій не підтримав кандидатуру тимчасово виконуючого обов'язки міністра освіти та науки Сергія Шкарлета на міністерську посаду. За призначення Романа Лещенко на посаду міністра аграрної політики і продовольства України проголосували 242 народних депутати в залі парламенту. Його кандидату представив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

гость

18 грудня 2020, 12:41

Шкарлета надо было бы посадить в одну из тех камер со всеми удобствами, которые Малюська строит, пускай бы посидел, отдохнул, подумал, а его министром образования утвердили .....


Новини