Головна Новини Політика внутрішня політика Нова коаліція: чи подружаться "Слуги" з Тимошенко
commentss НОВИНИ Всі новини

Нова коаліція: чи подружаться "Слуги" з Тимошенко

Формування нової коаліції у Верховній Раді і об'єднання Слуг народу з партією Тимошенко оцінили експерти

2 лютого 2021, 12:28
Поділіться публікацією:

Після виключення Дубинського з фракції "Слуга народу" (що загрожує відходом ряду "слуг" і парламентських груп у відкриту опозицію до Офісу президента), пішли розмови про можливість створення коаліції партії влади з "Батьківщиною". Українські експерти проаналізували вигоди від подібного союзу для фракції СН і партії Тимошенко, а також оцінили шанси на існування подібного альянсу.

Нова коаліція: чи подружаться  "Слуги" з Тимошенко

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Коаліцію будуть створювати в більш широкому форматі"

Можливе посилення монобільшості і створення коаліції з "Батьківщиною" може істотно стабілізувати політичну ситуацію. Так вважає глава Інституту публічної політики та консалтингу (Інполіт), політичний консультант Сергій Биков.

"У короткостроковій перспективі це прибере напругу у зв'язку з виключенням Дубинського з фракції та послабить позиції його групи. При цьому, створення коаліції, в короткостроковій перспективі, ще більше зміцнить позиції влади", — зазначає експерт.

На його думку, якщо раніше подібний союз більше був потрібен "Батьківщині", то зараз він є взаємовигідним і для партії Тимошенко, і для СН.

"Швидше за все, якщо коаліцію і будуть створювати, то не на двох, а в більш широкому форматі, — прогнозує Сергій Биков. — Буде логічно, якщо туди також увійде і група "Довіра". Це можуть зробити, щоб врівноважити позиції "Батьківщини" в новій більшості".

"Ціна питання — торги з Коломойським"

На думку директора Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктора політичних наук Ігоря Петренка, є дві фракції, які можуть увійти в коаліцію з "Слугою народу" — при необхідності.

"Це вже названа як можливий партнер "Батьківщина". Бачимо, що є певний контакт між Юлією Тимошенко і главою Офісу президента Андрієм Єрмаком. Були голосування, коли "Батьківщина" відкрито підставляла плече СН (наприклад, за бюджет). Мова про коаліцію поки не йде, але певні замальовки є, — зазначає експерт. — Друга фракція, яка може стати частиною коаліції, це "Голос". Особливо втрачати їм нічого, рейтинг низький. Чи можна якось проявити себе в уряді. Позиція "Голосу" буде визначатися ще й україно-американськими відносинами. Якщо буде зближення між Україною та США, цілком можливо зближення між "Голосом" і СН ".

При цьому Ігор Петренко сумнівається, що після вигнання Дубинського з фракції СН вийдуть люди Коломойського (за різними даними, їх там від 15 до 30).

"Що Коломойський може запропонувати? Гроші? Увійти в "За майбутнє" Палиці? А що в наступному політичному циклі? Не факт, що партія Палиці увійде в Раду. До того ж Коломойський — це негативний шлейф. А розмови про новий політпроект під Дубинського, який злетить або не злетить — поки лише розмови ... Дубинський епатажний, але особливої любові українців у нього немає. І він би не став депутатом, якби не бренд СН і Зеленського", — зазначає представник МЦПД.

Він не виключає, що в потенційну нову коаліцію можуть підтягнутися позафракційні депутати. Їх — близько 20.

"Якщо ціна питання торгів з Коломойським (за умови, що той буде шантажувати Офіс президента розвалом монобільшості) виявиться висока, можна подумати про коаліцію. Але ціна торгів з Тимошенко теж може бути не низькою, — підкреслює Ігор Петренко. — Вона, наприклад, може попросити прем'єрство. Але сплав її досвіду і молодості-запалу Зеленського і його оточення міг би бути цікавий ... Правда, у СН і "Батьківщини" є кардинальна розбіжність щодо ринку землі ... Тимошенко не раз виступала різко проти його відкриття. Але їй, наприклад, дадуть місця в митниці, податкової і ще якісь рибні місця в уряді. Якщо залишиться в опозиції — може і далі педалювати земельну тему. А якщо увійде до влади — може її "забути". До того ж не факт, що ринок землі відкриється в цьому році. Його може пригальмувати КСУ, так і нормативно-правова база ще не вся готова ".

Як повідомляв портал "Коментарі", народного депутата Олександра Дубинського виключили з фракції "Слуга народу" 1 лютого.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини