Пудрик невигідний кланам контрабандистів: експерт про нового главу одеської митниці

Політолог Костянтин Бондаренко заявив, що Пудрик свого часу став на хвіст деяким людям, перекривши контрабандні схеми

Новий виконуючий обов'язки керівника Одеської митниці Денис Пудрик може бути невигідний кланам контрабандистів, які давно присутні в регіоні. Про це заявив політолог Костянтин Бондаренко на своїй сторінці в Facebook.

"Виявляється, існують ситуації, при яких клани контрабандистів і групи так званих "соросят" (компрадорів, що відстоюють інтереси транснаціональних корпорацій) об'єднуються. Подібну ситуацію ми спостерігаємо на прикладі призначення Дениса Пудрика виконуючим обов'язки керівника Одеської митниці", - пише експерт.

Бондаренко зазначає, що спочатку з різкою критикою на адресу Пудрика виступив Міхеїл Саакашвілі, засумнівавшись в реформаторських здібностях нового керівника Одеської митниці.

"Одесити кажуть, що Пудрик свого часу став на хвіст деяким людям, перекривши контрабандні схеми. Саме ці ж люди нібито повернулися до контролю над митницею в той час, коли Міхеїл Ніколозович був главою Одеської обласної держадміністрації", - додає Бондаренко.

За словами експерта, нинішні контрабандисти відрізняються від своїх "колег" часів Едуарда Багрицького, який оспівав представників цієї "професії" в поетичній формі.

"Відрізняються і обсягами контрабандного товару, і схемами роботи, і навіть впливом на засоби масової інформації, громадських активістів, експертів тощо", - пише Бондаренко.

Експерт також зазначає, що головне звинувачення на адресу Пудрика в тому, що він був люстрований, але пізніше через суд скасував люстрацію.

"Очевидно, якщо в хід йдуть такі аргументи і якщо проти Пудрика виступають спільним фронтом такі сили - призначення правильне і має бути підтримано. А в цілому - хороша ілюстрація до стану справ в сучасній Україні на предмет того, хто контролює ситуацію на місцях і як вибудовуються відносини між центром і регіонами - в тому числі, в кадровій політиці ", - резюмує експерт.

Як відомо, раніше Пудрик працював керівником митних органів в Чернігівській, Бердичівської, Львівській, Луганській та Кримської митницях. Крім того, був заступником і першим заступником також в Донецькій, Маріупольській, Східній, Кіровоградській митницях. Також очолював Кримську митницю за часів президентства Віктора Януковича, за що підпадав під критерії очищення влади. За це його звільнили з посади заступника начальника Кіровоградської митниці. А в березні 2020 року Пудрик отримав рішення суду про поновлення на посаді. З 2019 року до нинішнього призначення був. в.о. проректора Національної академії фіскальної служби.

Сам Пудрик в інтерв'ю заявляв, що реформи, які були запущені в митній сфері попередньою владою, що не були ефективні та працювали на особисті інтереси чиновників, тому новому керівництву доведеться заново проводити зміни, на що буде витрачено багато часу і ресурсів.

Крім того, Пудрик переконаний, що українська митниця вимагає оновлення, і реформувати її треба, як патрульну поліцію - набравши молодь і забезпечивши їх усім необхідним.

Нагадаємо, президент призначив нового командувача Сил спецоперацій і озвучив свої очікування.