На сайті президента опублікували Стратегію деокупації і реінтеграції Криму

У документі йдеться, що Крим і Севастополь є невід'ємними частинами України

Президент України Володимир Зеленський затвердив Стратегію деокупації і реінтеграції Криму (далі - Стратегія). Вона передбачає, зокрема, створення Кримської платформи. Повний текст документа був опублікований на сайті президента 24 березня.

Стратегія складається із преамбули та 97 пунктів, які розбиті на загальні положення, керівні принципи та пріоритетні напрямки.

Зокрема, в документі йдеться про те, що окуповані Крим і Севастополь є невід'ємними частинами України, про пріоритетність дипломатичного шляху завершення конфлікту, а також про те, що реінтеграція буде відбуватися з урахуванням стратегічного курсу на вступ до НАТО і Євросоюз.

Згідно зі Стратегією, Україна наполягає на демілітаризації і денуклеаризації Кримського півострова і приділяє особливу увагу створенню міжнародної платформи, метою якої є повне звільнення Криму від Російської Федерації.

Нагадаємо, що Стратегія визначає комплекс заходів, спрямованих на відновлення територіальної цілісності, суверенітету України в міжнародно-визнаних кордонах шляхом деокупації і реінтеграції Криму.

Документ визначає пріоритети держави щодо захисту прав і свобод людини, а також основні напрямки економічної, соціальної, гуманітарної, екологічної, інформаційної та оборонної безпеки.

Відповідно до цієї Стратегії, Україна ініціює міжнародний переговорний процес щодо визначення модальностей звільнення тимчасово окупованої території і відновлення на ній конституційного ладу України. Тепер Кабінет Міністрів повинен розробити план реалізації Стратегії деокупації і реінтеграції Криму.