Головна Новини Політика внутрішня політика Міненергетики підробило постанову Кабміну щодо "Енергоатому" на користь конкурентів, - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Міненергетики підробило постанову Кабміну щодо "Енергоатому" на користь конкурентів, - ЗМІ

Нагорняк каже, що "НАЕК" Енергоатом" буде змушений вийти на вільний ринок електроенергії з високою ціною і не зможе реалізувати свою продукцію

18 серпня 2020, 17:19
Поділіться публікацією:

Міністерство енергетики при доопрацюванні постанови уряду про дозвіл "Енергоатому" продавати електроенергію за двосторонніми договорами додало пункт, який змінює суть постанови і "грає на руку" конкурентам. Про це в листі президенту Володимиру Зеленському повідомив нардеп "Слуги народу" Сергій Нагорняк, пише "Економічна правда".

Міненергетики підробило постанову Кабміну щодо "Енергоатому" на користь конкурентів, - ЗМІ

"5 серпня в. о. міністра енергетики Буславець на засіданні уряду виступила з ініціативою прийняти постанову з 3-денним доопрацюванням. 12 серпня на сайті КМУ був оприлюднений текст уже прийнятої і доопрацьованої постанови. Цей текст кардинально відрізняється від проекту, який був оголошений 4 серпня", — пише депутат.

Нагорняк зазначає, що в доопрацьованій редакції додався пункт №9 з новою формулою, за якою "НАЕК" Енергоатом" буде змушений виходити на вільний ринок електроенергії з пропозицією ціни, що значно вища, ніж середня по ринку, а отже — не зможе реалізувати цю продукцію.

Також нардеп зазначає, що цей пункт не погоджували органи і секретаріат Енергетичного співтовариства.

"Розроблений, погоджений і проголосований урядом один проект положення, але для вступу в силу пропонується інший проект положення, практично протилежний по суті. Це не що інше, як службове підроблення нормативно-правового акта", — пише Нагорняк.

За його словами, шукати "замовників службового підроблення" треба серед інших учасників ринку, для яких вигідний висновок з вільного ринку електричної енергії "НАЕК" Енергоатом" і ЗАТ "Укргідроенерго".

Варто нагадати, що Кабмін вніс зміни в механізм обов'язків учасників ринку електричної енергії. Постановою передбачається, що "Енергоатом" буде продавати електроенергію в обсягах, необхідних для потреб населення на території ОЕС України, за ціною 10 грн за МВт, а інший обсяг — на різних сегментах ринку на ринкових умовах.

В "Енергоатомі" не згодні з остаточним варіантом постанови Кабміну від 5 серпня про перехідної моделі спецобов'язків (ПСО) на оптовому ринку електричної енергії, заявляючи, що там з'явився дискримінаційний пункт, якого не було в проекті постанови.

"Ми дуже чекали це ПСО, але воно вийшло трохи не в тій редакції, над якою ми працювали. З'явилася формула ціноутворення, яка фактично означає, що "Енергоатом" і "Укргідроенерго" повинні продавати електроенергію на ринку не нижче подвійної собівартості", — заявили в Енергоатомі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини