Медведчук: "Хотілки" МВФ — загроза національному суверенітету України

МВФ вимагає нових умов для кредиту Україні

Ще ніколи за отримання кредиту від Міжнародного валютного фонду Україні не доводилося платити таку високу, співставну ціну, як при нинішньої влади. Про це в кулуарах Верховної Ради заявив голова Політради партії "Опозиційна платформа — За життя", народний депутат Віктор Медведчук.

"Це не перший меморандум, який укладається з Україною МВФ. Але такою величезною, невідповідною ціни за отримання кредиту в історії відносин між Україною і фондом ніколи не було", — зазначив парламентарій.

Політик нагадав, що мова йде про кредит в 5 мільярдів доларів, перший транш якого повинен становити 1,9 мільярда доларів після затвердження меморандуму.

"Почнемо з того, що МВФ в односторонньому порядку змінив статус цього кредиту — з програми EFF, коли гроші даються у вигляді кредитів на структурні економічні перетворення, на stand-by, коли гроші даються на поповнення дефіциту бюджету та на кошти, які надходять в золотовалютний резерв. Поповнення дефіциту бюджету буде означати, що ми просто будемо платити борги МВФ з тих 1,9 мільярда доларів, які отримаємо", — пояснив Медведчук.

Парламентарій повідомив, що для того, щоб отримати інші 3,1 мільярда доларів, Україні необхідно виконати ряд умов МВФ.

"Нафтогаз треба вивести з підпорядкування уряду, їм будуть повністю керувати представники інших держав. Необхідно до кінця року законодавчо закріпити, щоб у НАБУ була прослуховування. Іншими словами: зняття інформації з каналів зв'язку, які є сьогодні лише у СБУ. Це доручення Держдепу. Щоб знати все, що відбувається сьогодні в апараті вищого державного управління України, щоб тримати на гачку наших чиновників всіх рангів. Подібні вимоги нічого спільного з встановленням справедливості або боротьбою з корупцією не мають", — роз'яснив Віктор Медведчук.

Крім того, за словами нардепа, МВФ вимагає максимального обмеження внутрішніх запозичень.

"Про що йде мова? Наприклад, держава залучає кошти наших громадян, і зобов'язання перед громадянами — це тільки під відсотки отримані гроші, які повинні виплачуватись громадянам. А зовнішні позики, такі як зараз, — це "хотілки" МВФ, які вигідні фонду Сороса і міжнародним лихварям. Безумовно, в першу чергу МВФ. Тому вони хочуть забезпечити повну залежність держави та державної влади від МВФ", — продовжив Віктор Медведчук.

Крім цього, нагадав парламентарій, МВФ вимагає, щоб членів Вищої ради правосуддя призначали тільки після укладення міжнародних експертів, тобто хоче взяти під контроль всю судову владу в Україні.

"Встановити ринкові ціни на газ, а це означає, що тарифи на газ для населення зростуть однозначно. Зробити ринкові ціни на тепло. Наведу такий приклад: вартість тепла для населення підвищилася з 2013 по 2020 рік на 1225%. Можете собі уявити, якщо сьогодні ринкові ціни на тепло для населення будуть введені на вимогу МВФ", — зазначив Медведчук.

Крім того, підкреслив народний депутат, Міжнародний валютний фонд вимагає проведення жорсткої бюджетно-податкової реформи, а це буде означати збільшення податків.

"Продовжити злочинну реформу Супрун, яка веде до знищення не тільки здоров'я, але і в цілому громадян України. Провести так звану реформу освіти, скоротити школи, в першу чергу в сільській місцевості, звільнити вчителів. Це все, що вони називають "реформою освіти" в Україні. Міжнародним лихварям і МВФ не потрібні освічені, всебічно розвинені громадяни — їм потрібні раби. Тому подібні "хотілки" МВФ неприпустимі. Президент України повинен зробити все, щоб такий меморандум не був підписаний. Це реальна загроза національному суверенітету і незалежності нашої країни", — підсумував Віктор Медведчук.