Культ Левіафана: як провідні країни опинилися в безвиході

Аргентина, Італія, Греція, Франція, Японія захопилися державним регулюванням та поплатилися за це

Ряд країн, що подають економічні надії, або навіть розвинені економіки Старого світу поплатилися за своє захоплення державним регулюванням, заснованим на кейнсіанстві і марксизмі. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на думку експерта, представника австрійської школи економіки Ярослава Романчука.

За його словами, чотири країни Старого та Нового світла потрапили у пастку "культу Левіафана" - скористалися рецептами марксизму, кейнсіанства, авторитаризму та етатизму. Розплатою за це став економічний крах або економічна стагнація, що триває. На думку Ярослава Романчука, початкове зростання економік Заходу зумовили монетаристські практики: низькі за нинішніми мірками податки, повна виробнича свобода, домінуючий режим вільної торгівлі, "справжні гроші" та захист приватної власності. Так, на початку XX століття Аргентина була однією з найбільш благополучних країн у світі. Прекрасний клімат для виробництва агросировини та продукції був безумовною порівняльною перевагою.

"Заробляй на продажі продовольства усьому світу, розвивай логістику та транспорт, інвестуй у промисловість, налаштовуй школи та університети на сучасний ринок праці – і вперед. На жаль, Аргентина заразилася марксизмом, авторитаризмом та етатизмом. Хвороба пустила глибоке коріння в культурні, політичні, та освітні еліти. Самоізоляція від справжньої економічної науки, нездатність провести детокс від марксизму, слабкість та жадібність інтелектуальних еліт у діалозі із зовнішніми консультантами призвели до деградації правових та економічних інститутів, формування культури заздрості, залежності та омани”, - пише експерт.

В результаті в Індексі економічної свободи Аргентина у 2023р. опинилася на 144-му місці з показником 51 бал зі 100 можливих. При цьому держборг досяг 84,5% ВВП.

"Зараз, коли кредитні ресурси на світовому ринку суттєво подорожчали, Аргентина не має шансів вийти з червоної зони високих ризиків дефолту країни", - зазначає Ярослав Романчук.

Подібні помилки, на думку Ярослава Романчука, повторили також Італія, Греція, Франція та Японія.

Експерт закликає українські еліти не робити таких помилок - не захоплюватися "культом Левіафана", послідовно зменшуючи роль держави в економіці.

"Україна знаходиться в зоні вироблення стратегії довгострокового розвитку, створення нових інститутів сучасної держави. У цій інтелектуальній роботі беруть участь різні групи впливу та організації. Більшість із них йдуть інерційним шляхом інтелектуальних лінощів і теоретичного мавпування, - пише Ярослав Романчук. - Майдан за свободу, справжню, а не бутафорську, був і залишається єдиним шансом України вирватися з колії радянських, європейських державних моделей.

Тим часом, Китай відповів США щодо "безмежної" дружби з РФ.

У Німеччині висловилися щодо операції ЗСУ на території РФ.

А Зеленський звернувся до парламенту Мексики.