Колаборанти на українських машинобудівних заводах: експерти пояснили причини явища

Експерти поділилися версіями, чому менеджмент українських машинобудівних заводів йде на співпрацю із підприємствами російського ВПК

Дедалі частіше з’являються повідомлення про оголошення підозр ключовим особам українських машинобудівних заводів у співпраці з Російською Федерацією після 24 лютого. Досить згадати оприлюднення аудіозаписів телефонних розмов президента "Мотор Січі", що підтверджували його співпрацю з ворогом; вилучення документів про поставки Вінницьким агрегатним заводом обладнання для ремонту техніки окупантів, оголошення підозри доньці ексміністра оборони в експорті її підприємствами товарів та обладнання для російського ВПК… Ці факти ще потребують розслідування і справедливого вироку, але тенденція насторожує. “Коментарі” поцікавилися в експертів, чому менеджемент українських машинобудівних заводів схильний до колаборації з ворогом.


Віталій Бала припускає, що вказані факти відбувалися за мовчазної згоди представників влади та при підтримці роботи ЗМІ "п'ятої колони".


"Українська контррозвідка, яка присутня на таких заводах, була в їх схемах - тобто вибрала гроші, а не служіння країні. Крім того, будьмо відвертими, дуже багато дозволялося в інформаційному просторі говорити, писати такі речі, які б створювали враження, що подібне зійде з рук. Мовляв, що б не робилося, все рівно росія в Україну прийде. Це, думаю, теж зіграло роль", - поділився думками політолог.


Він висловив сподівання, що на таких важливих українських підприємствах посилять контрозвідувальні заходи.


Військовий експерт Олег Жданов наголошує: за вісім років війни з рф уряд не зробив ревізію поставок з вітчизняних заводів.


“Треба було ще в 2014 році, коли запроваджували санкції, провести аудит всіх торгово-економічних відносин з рф і максимально виключити всі домовленості стосовно товарів подвійного призначення або товарів воєнного призначення.А в нас за вісім років обсяг товарообігу з рф зріс”, - обурюється експерт.


Нещодавно в ГУР МО заявили, що рф атакувала Україну українськими снарядами. За словами Скібіцького вони потрапили до рук ворога в межах "Будапештського меморандуму".