Головна Новини Політика внутрішня політика Гучні справи НАБУ: чим закінчаться резонансні розслідування діяльності суддів та екс-глави «Укравтодору»
commentss НОВИНИ Всі новини

Гучні справи НАБУ: чим закінчаться резонансні розслідування діяльності суддів та екс-глави «Укравтодору»

НАБУ останнім часом стало активно розслідувати діяльність суддів і чиновників в Україні. «Коментарі» разом з експертами розбиралися, чому це відбувається саме зараз

21 липня 2020, 13:25 comments1358
Поділіться публікацією:

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) повідомило про підозру голові Окружного адмінсуду Києва Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову і ще п'яти суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації Зіновію Холоднюку.

Гучні справи НАБУ: чим закінчаться резонансні розслідування діяльності суддів та екс-глави «Укравтодору»

Також, після того як у Польщі затримали колишнього керівника "Укравтодору" Славомира Новака, співробітники НАБУ нагрянули в офіси компанії. Вони шукають докази у справі про діяльність злочинної організації.

"Коментарі" розбиралися разом з експертами, з чим пов'язана активізація НАБУ і чи варто чекати нових затримань.

Гучні справи НАБУ: побоювання Ситника

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін зазначає, що директор НАБУ Артем Ситник вимушено демонструє динаміку, від якої особливого толку чекати не доводиться.

"Хмари над Ситником згущуються, – каже політолог. – Є цілком обґрунтовані претензії з приводу діяльності всього НАБУ. І з приводу його керівника, внесеного до реєстру корупціонерів. Мільярди гривень виділяють на роботу НАБУ, а ефективності немає. Антикорупційний орган повернув у бюджет незначну суму, проти фінансування даної структури. А тому нинішній сплеск активності у виконанні НАБУ – просто спроба продемонструвати свою ефективність. Робота на публіку – як всередині, так і поза України. Особливо, для зовнішньої аудиторії, для тих, хто давав гранти".

На думку Олексія Якубіна, історія з "справою Новака" – хороша міна при поганій грі у виконанні Ситника.

"По суті, всю історію розкрутили польські антикорупційні органи. А НАБУ просто до неї приєднався, – каже політолог. – Суддям теж не вперше намагаються висунути ті чи інші звинувачення. Тепер ось дійшли до "спроби захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України та Вищою радою правосуддя, а також створення штучних перешкод у їх роботі". Швидше за все, ця справа розпадеться, як і багато які до неї, презентовані з помпою. Зате буде показана "динаміка" роботи".

Ситник розуміє, що крісло під ним хитається, упевнений експерт. І що у заступників, у тому числі в американському посольстві, не вічний кредит довіри.

"Так що тут лише спроба статистично показати результат. Мовляв, у нас і таке, і таке діло є. Мовляв, звинувачення у бездіяльності невиправдані. Але боротьба з корупцією у вигляді спортивної риболовлі (спіймав – відпустив) – не дуже зважає", – резюмує Олексій Якубін.

Гучні справи НАБУ: хто наступний

Аналітик у галузі права Українського інституту політики (УІП), голова правозахисної громадської організації "Спільна мета" Ігор Печенкін вважає, що нам варто очікувати і нових викриттів, і посадок.

"Влада розуміє, що потрібно відвернути увагу суспільства від провалу концепції турборежиму, від відверто провальних нормативно-правових актів, прийнятих парламентом, від ряду управлінських рішень уряду. Потрібно хоча б часткове виконання передвиборчих обіцянок, – зазначає експерт. – Реформування судової та правоохоронної системи – комплексне і складне завдання в умовах розбалансування влади, відсутність кваліфікованих у цих питаннях фахівців і менеджерів".

Тому, наголошує Ігор Печенкін, в умовах кадрового голоду, що залишився після всіляких люстрацій і псевдореформ, народжуються кадрові призначення з наукового середовища такої ж, по суті, середньої – "на трієчку" – ланки. А також із "суспільно активних".

За словами експерта, зараз у судовій системі критично не вистачає суддів. А призначення нових навмисне затягується майже на рік.

"При цьому Вища кваліфікаційна комісія суддів також не укомплектована. Це може призвести до процесуального колапсу, – впевнений Ігор Печенкін. – Можливо, "справа суддів" – це подібна зачистка перед подальшим ефективним перезавантаженням. Але більше схоже на відволікання уваги від відсутності результатів. Пожвавлення НАБУ, голова якого, як вже багаторазово обговорювалося на різних рівнях, за вчинення адміністративного корупційного правопорушення внесений до відповідної бази, – також є чимось на зразок певного "заліку". Відбулося перезавантаження Громадської ради при НАБУ, на порядок вище стала кваліфікація і рівень роботи Національного агентства з питань запобігання корупції (НАПК). Хотілося б вірити, що нас чекають якісні зміни".

Що стосується Новака, то, експерт нагадує, польська сторона оперативно підтвердила фабулу підозр. Виведені ним у Польщу гроші після проведення робіт по ремонту і прокладці автодоріг, а також інших розкрадань (так, по суті, треба називати сірі корупційні заробітки управлінців), мають суто кримінальний характер їх придбання.

"Деякі конспірологи, правда, це пов'язують і з минулими президентськими виборами в Польщі, де переміг Дуда, з яким Новак близький, – зазначає Ігор Печенкін. – Певним чином кримінальні підозри Новаку накладають тінь на колишнього міністра інфраструктури Омеляна, який активізувався останнім часом, критикуючи Зеленського. Зазначу, що саме за каденції Омеляна були проведені роботи та здані об'єкти, розкрадання бюджетних коштів при будівництві яких підозрюють Новака".

Підсумовуючи наведені факти, експерт констатує: подібні дії влади і НАБУ будуть частішати. Особливо напередодні передвиборчої осені.

"А ось які результати вони принесуть – прямо корелюється із зимовими або кризою, або зміцненням влади Зе", – резюмує Ігор Печенкін.

Гучні справи НАБУ vs неефективність роботи

"Вся історія НАБУ, як і інших антикорупційних структур, створених в Україні за вказівкою і методичкою США і ЄС, показує їх функціональну неефективність", – ділиться думкою заступник директора Українського центру соціальної аналітики (УЦСА) Валерій Песецький.

За його словами, яскравим свідченням цього є співвідношення витрачених державних коштів на їх утримання (мільярди гривень) та суми повернутих корупціонерами вкрадених коштів (в рази менше). І те, що, як показує практика, всі гучні справи НАБУ розвалюються в суді або тягнуться роками без жодного результату у вигляді вироку.

"Показовий приклад – справа одеського мера Геннадія Труханова, на якому клейма ніде ставити від корупційних діянь, – зазначає Валерій Песецький. І партію якого "Довіряй справам" (контролює міськраду) містяни давно вже називають "Довіряй злодіям". І що НАБУ з усіма справами за фактами розкрадань у мільярди Трухановим та його спільниками? А нічого... Ну, проведуть черговий обшук. Перетрухнуть папери в мерії від пилу. Оприлюднять у ЗМІ чергові цифри претензій до іменитого злодія. І на цьому все "покарання" вичерпується".

Заступник директора УЦСА вважає, що вся ця схема (обшуки, медійна кампанія про них, позови в суди та інше) давно стала способом тиску на конкретних персон. Мета – досягти з ними якихось не публічних, підкилимних домовленостей з боку осіб, які контролюють силові структури.

"Природно, все це не на користь держави, а на користь наділених владою осіб, – пояснює Валерій Песецький. – НАБУ та інші їхні побратими по цеху повинні були поламати цю традицію. А вони в неї вписалися, як "рідні". Так що до поборщиків з ГПУ, СБУ, МВС додалися ще й "антикорупціонери". Ну, а всі нинішні гучні обшуки та публічні версії того, що відбувається – від "наїзду" на суддів Окружного суду до арешту Новака – нічим серйозним у судовому сенсі не завершаться. Обшуки, справи і, можливо, суди будуть. А ось вироки та покарання – ні".

Раніше "Коментарі" писали, що детективи НАБУ повідомили колишньому міністру інфраструктури України Володимиру Омеляну про підозру у нанесенні державному бюджету збитків на 30,5 млн грн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини