Екстрене засідання ТКГ: що не дає повернути переговори в конструктивне русло

Доктор юридичних наук експостпред президента України в АР Крим Борис Бабін підкреслює, що Україна вживає всіх можливих заходів для деескалації ситуації

На позачерговому засіданні Тристоронньої контактної групи (далі - ТКГ) не вдалося досягти конкретних результатів щодо зміцнення перемир'я на Донбасі. Росія традиційно звинувачує Україну, Україна - Росію. Сайт ж на фронті продовжує загострюватися.

Що не дає повернути переговори в конструктивне русло? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, представник Національної платформи для діалогу про мир і безпечну реінтеграцію Юлія Тищенко підкреслює, що РФ традиційно продовжує використовувати інструмент загострення на лінії зіткнення як елемент тиску.

"Наразі вирішуються завдання додаткової легітимації ОРДЛО як "сторони переговорів". Росія ж позиціонує себе як посередника в конфлікті. Так, за даними української сторони, йдеться про створення додаткових контролюючих структур за режимом припинення вогню на лінії зіткнення, де представники ОРДЛО були б стороною такого моніторингу, а РФ - посередником", - зазначає Юлія Тищенко.

На її думку, загалом загострення на Сході, а також збільшення військової присутності РФ біля українського кордону - це частина зусиль країни-агресора щодо створення тиску на процеси врегулювання і загальну архітектуру безпеки в ЄС, а також на нові риси у відносинах РФ і США. Досить згадати заяви нового очільника Білого дому Джо Байдена про "Путіна-вбивцю", обіцянку щодо додаткових санкцій і так далі.

"Змінити ситуацію може демонстрація підтримки України з боку партнерів, загальний моніторинг ситуації на лінії зіткнення. Однак нині події не дають підстав для оптимізму. Криза триває", - резюмує аналітик.

Доктор юридичних наук експостпред президента України в АР Крим Борис Бабін підкреслює, що Україна вживає усіх можливих заходів для деескалації ситуації.

"На жаль, якщо РФ взяла курс на зрив переговорів і створення нібито передумов для відновлення активних бойових дій, то ніякі "переговори контактної групи" її не зупинять, - впевнений Борис Бабін.
Втім, можна визначити одну позитивну тенденцію, а саме озвучену українською стороною відмову від Мінська як від переговорного майданчика. В умовах нинішнього політичного режиму в Білорусі, практично не визнаного значущою частиною світової спільноти і все більш підконтрольного РФ, - це правильне рішення, про необхідність якого я говорив із серпня 2020 року".

Нагадаємо, що саме тоді Лукашенко проголосив себе президентом, хоча результати виборів були поставлені під сумніви і жителями Білорусі, які вийшли на акції протесту (режим їх жорстоко придушував), і практично всіма демократичними країнами.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 9 квітня перебував з робочою поїздкою на Донбасі.