Є чіткі розрахунки: чому влада зацікавлена у виборах до закінчення війни

В умовах війни провести вибори буде вкрай складно

Українська влада може бути зацікавлена в запуску виборчого процесу до завершення активних бойових дій, заявив політолог Олексій Кошель.

"Ключова причина полягає в тому, щоби усунути наразі не сформовані політичні сили військових від активної участі у виборчій кампанії. Влада зацікавлена, щоби учасниками виборів не були політичні партії із середовища військових. Чинна влада чудово пам’ятає феномен "Народного фронту" у 2014 році. На старті кампанії рейтинг партії був у межах 6-8%. Через два місяці "Народний фронт" набрав понад 20% завдяки авторитету комбатів, яких включили у виборчий список партії. Тобто, бажання провести вибори до завершення війни може бути продиктоване прагненням політиків, які очолюють країну, залишитися на своїх посадах та не допустити до влади партії військових", - наголосив Олексій Кошель.

На його переконання, до завершення активної фази бойових дій в Україні неможливо провести вибори.

"Станом на сьогодні просто абсурдно говорити про можливість проведення виборчої кампанії у Покровську чи навіть Запоріжжі. Від закінчення війни до голосування має пройти щонайменше півроку. Цей час потрібен хоча б для впорядкування державного реєстру виборців", - зазначив політолог.

За словами експерта, неможливо думати про вибори в умовах війни, якщо близько 7,5 мільйонів громадян України перебувають за кордоном, близько 6-7 мільйонів – внутрішньо-переміщені особи, а сотні тисяч чоловіків не підуть на виборчі дільниці через страх бути мобілізованими.

"За таких умов у виборах візьмуть участь менше 10 мільйонів громадян, у зв’язку з чим виникнуть питання щодо легітимності новообраної влади", - додав він.