Держава взялася за наглядради держкомпаній: про що це говорить

Експерти розповіли, чи повинна держава контролювати наглядові ради державних компаній

Про що говорить наступ центральної влади на наглядові ради держкомпаній, що виглядає як скоординований? Пройшлися вже по Нафтогазу, Укрзалізниці, зачепили Укроборонпром. Чому це погано чи добре - "Коментарі" дізналися в експертів.

"Держкомпанії в боргах як у шовках"

Глава Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков зазначає, що наглядові ради в основному показали свою неефективність з управлінської точки зору.

"Держкомпанії в боргах як у шовках, при цьому їх фінансові показники погіршуються або компанія в цілому банкрутує. Беремо ту ж Укрзалізницю. Майже щорічні технічні дефолти, корупція і низькі зарплати лінійних робочих множаться на мільйонні зарплати наглядової ради. Або Нафтогаз, який погіршує свої фінансові показники і скорочує видобуток газу, а люди платять втридорога за український же газ. Звичайно, з такими наглядрадами потрібно закінчувати", - вважає Сергій Биков.

При цьому, на його думку, не варто в цілому відмовлятися від практики корпоративного управління.

"Є і позитивні приклади - та ж Укрпошта, яка щорічно збільшує доходи, платить дивіденди в бюджет і підвищує зарплати. Ми повинні прийти до того, щоб встановити контроль за наглядовою радою і створити інструменти відповідальності для керівництва держпідприємств", - упевнений глава ІНПОЛІТ.

"Держава має право оптимізувати форму і зміст наглядових рад"

Кандидат політичних наук, політичний експерт Дмитро Гаврилюк нагадує, що наглядова рада - це колегіальний орган, група осіб з числа інвесторів організації, контролюючі організації. Права і обов'язки наглядової ради прописані в статуті організації.

"Я вважаю, що говорити про негатив чи позитив від посилення уваги влади до наглядової ради держкомпаній рано, якщо ми не бачимо осудних результатів. Якщо ж виходити з формальної логіки, то держава має право оптимізувати форму і зміст наглядових рад. Тим більше, з огляду на антиолігархічну риторику нашої влади. Вона повинна бути зацікавлена, щоб через наглядові ради зменшити або мінімізувати можливий вплив олігархів на держкомпанії заради власної вигоди", - підкреслює Дмитро Гаврилюк.

На його думку, погано або негативно те, що влада намагається нав'язати наглядрадам свою візію - як тим працювати, хто повинен туди входити і за що відповідати - варто говорити в кожному випадку (держкомпанії) окремо. Залежно від того, як зміниться робота держкомпаній, розмір залучених інвестицій, збільшення або зменшення доходів / асортименту / частки на ринку.

Якщо всі ці показники (і не тільки ці) будуть зменшуватися - владі потрібно вручити антиОскар за "краще бездарне державне управління - 2021", впевнений Дмитро Гаврилюк.

Як повідомлялося, наглядова рада НАК "Нафтогаз України" подає у відставку.