Головна Новини Політика внутрішня політика Чи може Зеленський здати Коломойського США: прогнози експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Зеленський здати Коломойського США: прогнози експертів

У зв'язку з ситуацією в органах влади Дніпропетровської області з'явилися твердження, що Зеленський пішов проти Коломойського

11 грудня 2020, 12:10
Поділіться публікацією:

Ситуація навколо Дніпропетровської облради і ОДА, де з влади видавлюють людей Коломойського, дала привід деяким експертам стверджувати, що Зеленський почав відкритий конфлікт зі своїм колишнім "патроном". Чи так це? Чи пішов Зеленський проти Коломойського? Чи готовий він буде "здати" того новій американській владі, у якої цілком може виникнути бажання поквитатися з олігархом, що грав проти Байдена? "Коментарі" дізналися відповіді в експертів.

Чи може Зеленський здати Коломойського США: прогнози експертів

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Підкинути дров у це багаття зможе Святослав Олійник — людина Коломойського"

Політичний експерт, консультант з політичного й антикризового PR Тетяна Лупова впевнена: питання готовності Зеленського здати Коломойського США не стоїть у принципі.

"Ніхто не буде ставити йому  навіть подібних питань. Тут, скоріше, цікаво, яким чином наша нинішня влада зможе відповісти за відкрите втручання в політику і виборчий процес іншої держави", — зазначає експерт.

На думку Тетяни Лупової, розглядати призначення новим главою Дніпропетровської облдержадміністрації (був головою ОДА чотири роки при президенті Порошенкові, а на цих виборах він йшов 1-м номером партії "Пропозиція", якою керують Борис Філатов і Геннадій Корбан) як першу поступку обраному президенту США Джо Байдену можна лише з великою натяжкою.

"Я не думаю, що прямо так стояло б питання — призначте ось цього главу ось в цю область, — каже політексперт. — Вважаю, що це внутрішні історії. А ось з тезою, що це конфлікт з Коломойським я згодна. Принаймні, таким його сприйме Коломойський".

Підкинути дров у це багаття зможе, на думку експерта, і Святослав Олійник — людина Коломойського, глава минулої облради Дніпропетровщини, якого тепер змінили на другого "слугу" Миколу Лукашука.

"Олійник точно буде незадоволений тим, що сталося. Якщо, звичайно, це не торги за щось більше, — зазначає експерт. — У будь-якому випадку, ситуацію з Дніпропетровською областю треба було вирішувати. Сотні кримінальних справ, де треба і де ні, постійні обшуки, сильний тиск на міську владу і бізнес — весь цей бедлам потрібно було зупинити. Там вже ніхто не розумів, де правда, а де ні. Ситуація була доведена до повного абсурду. І я дуже сподіваюся, що Резниченко виявиться тим дорослим, який, нарешті, розставить все по своїх по місцях".

"Не варто розглядати ситуацію як формування широкого "антиколомойского фронту""

На думку політтехнолога Олега Постернака, не отримавши тріумфу на місцевих виборах, порівнянного з парламентською кампанією 2019 року, Зеленський і Офіс президента (ОП) блискуче відіграють трек керівників облрад.

"Взявши вже Житомирську, Київську, Закарпатську, Одеську та інші облради, команда президента готується до найголовнішого бою — Дніпропетровської облради. Там ОП фактично знаходиться в тактичному союзі з "Пропозицією" Корбана-Філатова", — зазначає політтехнолог.

Однак, вважає Олег Постернак, не варто розглядати ситуацію як формування широкого "антиколомойського фронту".

"Інтерес Корбана-Філатова — нанесення репутаційних ударів по групі олігарха, політична помста і видавлювання впливу Коломойського на державний апарат області. У той час як інтерес Офісу президента — зниження впливу Коломойського на фракцію "Слуга народу" в Раді після демонстративної втрати впливу олігарха на Київську і Дніпропетровську облради, — пояснює експерт. — Плюс — це дійсно посил у бік Заходу, який може розцінити ці події як показовий дрейф президента Зеленського від токсичного Коломойського з його набридлими претензіями щодо Приватбанку".

Політтехнолог закликає пам'ятати, що у сфері політики все дуже крихке і будується виключно на поточному збігу інтересів. І там, де публічно начебто розвивається конфлікт, насправді залишається місце для найбільш непередбачуваного розміну і торгів.

"Так чи інакше, для президента важливо мати на посаді керівника облради Дніпропетровської області "свою" людину з міркувань продовження важливих інфраструктурних проектів для зміцнення іміджу керівника країни, який залишає після себе дороги, мости і лікарні. Варто нагадати, що на Дніпропетровщині в рамках проекту "Велике будівництво" у 2020 році була закінчена траса Нікополь-Дніпро, почався ремонт моста в Чортомлику, проводиться ремонт на трасі Дніпро-Київ. Для Зеленського Дніпропетровщина — рідний регіон. І після поразки в Кривому Розі (від представника ОПЗЖ — прим. ред.) команда президента зайнята відновленням політичних і апаратних позицій. Заміна голови облдержадміністрації явно відповідає цьому сценарію", — резюмує Олег Постернак.

Нагадаємо, названі лідери та аутсайдери серед новообраних міських голів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини